'Tıbbın geleceği kök hücre tedavisinde'

Düzenleyen:
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'

SAĞLIK Haberleri

Laboratuvar ortamında olgunlaştırıldıktan sonra başka hücrelere dönüşebilen kök hücrelerle, felç, kalp hastalıkları, protez gerektiren diz hastalıkları tedavi edilebilecek.

Organ naklinde Malatya efsanesi 3
Ziyneti Kocabıyık

Daha çok karaciğer nakli alanında dünya çapındaki başarıları ile gündeme gelen Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, kemik iliği nakli ve kök hücre tedavileri konusunda da son derece iddialı. Karaciğer nakli konusundaki başarıyı kök hücre tedavileri alanında da tekrarlamayı hedeflediklerini söyleyen Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “2010 yılında Sağlık Bakanlığından ruhsat alan merkezimizde şu ana kadar 400 tane nakil yaptık. Bu yılki hedefimiz 100 nakil” dedi.

ZOR NAKİLLERİ YAPIYORUZ
Turgut Özal Tıp Merkezinin bugüne kadar hep karaciğer nakli ile gündeme gelmesine rağmen, son yıllarda kök hücre nakillerinin de ses getirmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Erkurt “Her geçen yıl nakil sayımız artıyor. Kemik iliği nakil merkezimizde kişinin kendinden alıp, hastaya yüksek doz kemoterapi uyguladıktan sonra kendi hücrelerini geri verdiğimiz otolog kök hücre nakli, kardeşten ve birinci derece yakınlarından alınan kök hücrelerin verildiği allojeneik nakil dâhil olmak üzere her tür kök hücre naklini yapabiliyoruz. Allojeneik nakil biraz daha zor. Geçtiğimiz yıl yaptığımız 74 naklin yarısı bu tür nakiller. Bir de haploidentik adı verilen ve akraba dışı kişilerden yapılan kısmî uyumsuz nakiller var. En zor nakil türü bu dur. Merkezimiz kısmî uyumsuz nakillerde dünya ile yarışan bir pozisyonda” diye anlattı.
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'
FELÇ VE KALP HASTALIKLARININ  TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR

Kemik iliği naklinin yanında kök hücre tedavilerinin geliştirilmesi için de çalışmaları olduğunu anlatan Prof. Dr. Erkurt, “Kök hücre sadece kan kanserlerinin tedavisinde kullanılmıyor. Bel bölgesinden alınan 10 cc kan işlenerek, buradan elde edilen kök hücreler başka hücrelere dönüştürülebiliyor. Şu anda çok özel laboratuvar şartlarında yapılan bu işlemi makinede yapabilecek bir cihaz geliştirildi ve bu cihaz Türkiye’de ilk kez bizim merkezimizde kullanılacak. Aldığımız kanı bu cihaza koyacağız ve 14 gün boyunca hiç el değmeden işlenecek ve olgunlaşacak. Bu cihazdan çıkan olgunlaştırılmış ve her türlü hücreye dönebilen kök hücreyi saç ekmekte, sinir kesilerinde, omur ilik yaralanmalarında, osteonekroz dediğimiz protez gerektiren diz ameliyatlarında, kardiyomiyopatide, nakil komplikasyonlarında kullanabiliriz. Tıbbın geleceği kök hücre tedavisinde” dedi.

BÖLGENİN ONKOLOJİ MERKEZİ OLACAĞIZ
Bölgenin ihtiyacına cevap veren 100 yataklı bir onkoloji merkezine sahip olan Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde 217 yataklı yeni bir onkoloji merkezinin de temelleri atılıyor. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay “2019 yılında hizmete açılacak onkoloji merkezi ile kanser tedavilerinde Türkiye’nin en iyisi olmayı hedefliyoruz” diyor.
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'
5 HASTADAN  3’Ü İÇİN ÇÖZÜM
TÜRKÖK KANSER HASTASINA ŞİFA OLDU

Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Ünitesi, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’ın iş birliği ile hayata geçirilen Ulusal Kemik İliği Bankası TÜRKÖK’ün bölgedeki kök hücre toplama merkezi. Kayseri’nin doğusunda kalan illerden çıkan hastaların kök hücreleri bu merkezde toplanarak, ihtiyaç olan yerlere gönderiliyor. Kan kanserlerinin tedavisinde uygun kök hücre bulmanın çok önemli bir problem olduğunu anlatan Prof. Dr. Erkurt, kemik iliği bulunamayan hastaların yurt dışından ilik aradığını belirterek, TÜRKÖK Projesinin çok başarılı olduğunu ve bölgelerinde etkin bir şekilde kullanıldığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl yapılan 74 kemik iliği naklinin 20 tanesinin TÜRKÖK’ten bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkurt “Daha önce kendinden kullanamadığımız zaman akrabalardan arıyorduk. Bulamayınca da yurt dışındaki kemik iliği bankalarına başvuruyorduk. Türkiye dışından Amerika’dan, Almanya’dan gelen kök hücreleri kullandığımız oldu ama artık bunu yapmıyoruz. Çünkü TÜRKÖK’le çok iyi bağlantılar içinde çalışıyoruz. Kardeşten bulunamayan hastalara TÜRKÖK vasıtasıyla kök hücre buluyoruz. TÜRKÖK 5 hastadan 3 tanesini karşılıyor. Şu anda bağışçı sayısı 200 bin civarında. Bu rakam 500 bine ulaştığı zaman kardeşten kök hücre bulunamayan herkese kök hücre sağlayabileceğiz” diye anlatıyor.
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'
Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, kök hücre çalışmalarını anlattı...

KÖK HÜCRE İLE DERMAN BULDULAR
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'
Lösemi, çocukların değil büyüklerin de hastalığı
Kan yapıcı sistemin kötü huylu bir hastalığı olan Akut Myeloid Lösemi (AML) daha çok çocuklarda görülmesine rağmen ileri yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. 43 yaşındaki AML hastası Bayram Kara’nın da hastalığı 3 ay önce ortaya çıkmış. Elâzığ’da bir pompa istasyonunda çalışan Kara, hemen hastaneye yatırılmış. Uygun ilik bulunan Kara, ameliyat olmayı bekliyor. 
'Tıbbın geleceği  kök hücre tedavisinde'
Hastalığı nüksetti ikinci defa nakli yapıldı
Uzun yıllar kara yollarında işçi olarak çalışan 60 yaşındaki Elazığlı Yavuz Güngör, 5 üniversite hastanesi dolaştıktan sonra Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi’ne gelmiş. Yıllar önce kemik iliği nakli yapılan Güngör’ün hastalığı nüksetmiş. Otolog nakillerde böyle problemlerin gelişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Erkurt, Güngör’e bir hafta önce ikinci defa ilik nakli yapmış.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...