Bilgisayar teknolojisi ilaç keşfini ucuzlatacak

Düzenleyen:
Bilgisayar teknolojisi ilaç keşfini ucuzlatacak

SAĞLIK Haberleri

Yeni piyasaya çıkan ilaçların pahalı olması, ülkelerin sağlık bütçelerini zorluyor, bazı ilaçların sosyal güvenlik sistemleri tarafından ödenmesini engelliyor.

Ziyneti Kocabıyık - Ancak bilgisayar teknolojileri sayesinde artık yeni ilaçların geliştirilmesinde hem süreyi kısaltmak hem de maliyeti düşürmek mümkün hâle geliyor. Yeni nesil ilaçların geliştirilmesinde bilgisayar destekli çalışmaların önemli bir yer almaya başladığını söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı “Şu anda bir ilacın ortalama maliyeti 1,3 milyar dolar.  Keşif süresi ise ortalama 10-15 yıl. Artık günümüzde bilgisayar teknolojilerinden faydalanılarak sanal taramalarla daha kısa sürede, daha etkili çalışmalar yapılabiliyor. Özellikle yeni bir ilacın keşfi için daha insan çalışmalarına geçmeden önce 3-6 yıllık bir süreç ve 330 milyon dolarlık bir harcamaya ihtiyaç var. Bu sebeple ilaç olma ihtimali olan moleküllerin bilgisayar ortamında taranması ile hem süre hem de maliyet bakımından ciddi faydalar sağlanabiliyor” dedi. Doç. Dr. Durdağı, ilaçların ortaya çıkabilecek yan etkilerinin de bu aşamada tespit edilebildiğini söyledi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...