Kabızlıkla başa çıkmanın yolları

Düzenleyen:
Kabızlıkla başa çıkmanın yolları

SAĞLIK Haberleri

Günümüzde stres, düzensiz beslenme, katkı maddeleri, yoğun iş temposu ve edinilen bazı alışkanlıkların kabızlık şikayetiyle başvuruların artmasına yol açtığını söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, “Kabızlık öldürmeyen ancak hayattan bezdirecek kadar hayat kalitesini bozan ciddi bir problemdir. Tuvalette uzun zaman geçirme kişileri sosyal açıdan etkiler, seyahat ve ev ziyaretlerinden kaçınmalarına sebep olabilir. Kanser korkusu kişileri telaşlandırarak sık sık tetkik yaptırmalarına yol açar” dedi.

Ziyneti Kocabıyık - Kabızlığın birçok hastada, bir takım davranış değişiklikleri ve nefes egzersizleri ile ve sadece kısa süreli ilaç tedavisiyle çözüme ulaştırılabildiğini belirten Prof. Dr. Bor, kabızlıkla mücadelede yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “İlk yapılacak şey tarzında kabızlığa yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır; örneğin tuvalet seçerek ertelemek, az sıvı almak, posasız beslenmek kabızlığa zemin hazırlar. Dışkılama hissi ertelenmemelidir. Her sabah kahvaltıdan sonra büyük bir bardak su içip 10 dakikaya kadar tuvalette oturup nefes egzersizleri yapılması çok faydalıdır.  Alaturka tuvaletler iş kolaylaştırır. Diğer tuvaletlerde ise ayak altına bir yükseklik koyulması tavsiye edilir.”
İlaçlarla ilgili çok sayıda yanlış inanış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bor,  “En sık söyleneni kabızlık önleyici ilaçların ‘alışkanlık’ yaptığı veya bağırsaklara zarar verdiğidir. Bunlar yanlıştır. İlaç tedavisinde ülkemizde yakınlarda kullanılmaya başlanan polietilen glikol grubu ile laktuloz en başarılı olanlarıdır” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...