İlk kez kullanıldı: Beynindeki tümör 'konuşarak' çıkarıldı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İlk kez kullanıldı: Beynindeki tümör 'konuşarak' çıkarıldı

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Hastanın beynindeki hareket merkezi üzerinde yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümör, ilk kez uygulanan bir teknikle çıkartıldı. Nadir teknikle gerçekleştirilen ameliyat sırasında hasta ile 'konuşuldu'! İşte ayrıntılar...

Kocaeli Gölcük’te yaşayan 52 yaşındaki İlkay Şirin, 1 yıl önce kol kasılması ve istemsiz hareket sorunları yaşamaya başladı. İlkay Şirin'e beyin tümörü teşhisi kondu. Tümörün el ve kollarının hareket merkezi üzerinde olduğu tespit edildi. Riskli noktada yer alan, felç ve ölüme götürebilecek tümörün, ikinci evresinde olduğu anlaşıldı.

AMELİYAT SIRASINDA UYANDIRILDI

Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Gökbel ve ekibi Şirin’e ilk kez nadir olarak kullanılan bir yöntem uyguladı. Uyutulan Şirin, ameliyata alındı ve beyindeki tümör bölgesine ulaşıldığında uyandırıldı. Her tümör parçası alındığında hastadan el ve kollarının hareket ettirmesi istendi. Bu sayede Şirin’in güç kaybı yaşayıp yaşamadığı kontrol edildi. Kocaeli’de ilk kez yapılan ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.

“YA ÖLECEKTİM YA OLACAKTIM”

İlkay Şirin, "Günlük hayatımda kol kasılması sorunları yaşıyordum. Bana, basşka bir hastanede beynimin motor alanında lezyon olduğu söylendi. Meğer tümörmüş, tümör olduğunu bilmiyordum. Başka bir doktor bana, ‘İlkay bey eğer ameliyat olmazsanız bu sizi felç bırakır’ dedi. Doktorlarla konuştuğumda bana ‘Ya ameliyat olacaksın, ya da felç kalacaksın, sağ kolun tutmaz’ dediler. Kim olsa o riski alırdı. Ya ölecektim, ya olacaktım" dedi.

2 saat ameliyat masasında kaldığını belirten Şirin "Ameliyattan çıktıktan sonra rahatlık hissettim, kasıntılar geçti. Doktorum Aykut Gökbel. Allah razı olsun. Başka doktorlar bana ’Kesin felç kalırsın’ demişti en son Aykut Gökbel hocamızı buldum" ifadelerini kullandı.

“TEKNİĞİ BİRLİKTE KONUŞTUK”

Tümörün yeri ve uygulanan teknik itibariyle beyin cerrahisinin zor ameliyatlarından birisi olduğu ifade eden Beyin Cerrahı Uzmanı Dr. Aykut Gökbel, operasyonun Kocaeli’de ilk defa yapılmadığını ifade ederek hastanın nöbet, kol ve bacakta titreme şikayetlerinden kurtulduğunu söyledi.

Ekibiyle birlikte operasyona karar verdiklerinde bunu hastaya anlattıkları kaydeden Gökbel "Ameliyat esnasında yeni bir teknik uygulayacağımızı, bunun nasıl olacağını, onunla birlikte detaylarını net olarak konuştuk. Hastamızın tüm riskleri kabul edip ve bize de güvenmesi üzerine ameliyatı planladık ve gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

Dr. Aykut Gökbel, Kocaeli'de ilk kez yapılan ameliyatın ayrıntılarını şöyle anlattı

"AMELİYAT SIRASINDA ARKADAŞIMIZ SÜREKLİ KOMUT VERDİ"

Ameliyat zor bir teknik çünkü ameliyat esnasında hasta uyutulup, tümör çıkarılma aşamasına geldiğinde tekrar anestezi ekibi tarafından uyandırılıyor. Tümör çıkarma aşamasına geldiğinde anestezi ekibimizle konuşarak onların hastayı uyandırıp, komutlarımıza yani uyaranlara, uyabilmesini sağlıyor. Anestezi ekibine burada büyük bir iş düşüyor ekibim bunu çok güzel bir şekilde gerçekleştirdi. Hastaya ameliyat esnasında kolunu kaldırmasını, ayağını kaldırmasını, konuşmasını istedik, tam anlamıyla bunları gerçekleştirdi. Biz bu aşamada tümörün tamamını çıkarabildiğimiz yerlere kadar çıkarmaya çalıştık. O esnada bir arkadaşımız hastaya sürekli komut verdi. Bu sayede hastada bir güç kaybı olmadığını gördük. Bu ameliyat tekniğiyle daha güvenli oluyoruz. Hasta uyanık olmadığı zaman ameliyatta, ne kadar çıkardığımızı, beynin neresine dokunduğumuzu, dünyada gösterebilecek bir cihaz daha yok. Bu teknikle anlık, hastada bir kuvvet kaybı olup olmadığını görüyoruz. Hasta açısından da çok şanslıydık hastamız gerçekten bilinçliydi. Ameliyat esnasında strese girip genel durumu bozulabilirdi fakat hasta verdiğimiz komutlara harfiyen uydu. Elini kaldırdığımızda kaldırdı. Bacağını çektirdiğimizde çekti ve konuştu, bütün sorularımıza cevap verdi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...