Yaptıracaklar merak ediyor: İkinci kez burun estetiği mümkün mü?

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Yaptıracaklar merak ediyor: İkinci kez burun estetiği mümkün mü?

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Burun estetiği ameliyatı oldunuz ama beklediğiniz sonucu alamadınız. Ya da operasyon sonrası burnunuzun ana işlevi konusunda fonksiyonel sorunlar yaşıyorsunuz. Böyle bir durumda ne yapmalı? İkinci kez burun estetiği yapılır mı? Merak edilenleri uzmanı cevapladı.

Burun ameliyatları, farklı ihtiyaçlar doğrultusunda sıkça uygulanıyor. Ancak bazı durumlarda istediği sonucu alamayan kişiler “iki kez burun estetiği yapılır mı?” , “İki burun ameliyatı riskli mi?”, “Burun ameliyatı sonrası tekrar ameliyat yapılır mı?” gibi soruları araştırıyor. 

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Umur Akıner, ‘sekonder’ ya da ‘revizyon rinoplasti’ olarak bilinen ‘ikinci kez burun estetiği ameliyatı’ hakkında merak edilenleri anlattı.

REVİZYONLARIN SAYISI ARTIYOR

Daha önce burun estetiği operasyonu geçirmiş insanların çeşitli nedenlerle tekrar ameliyat olmalarına sekonder ya da revizyon rinoplasti diyoruz.

Rinoplasti yani burun estetiği operasyonu geçiren insanların sayısı arttıkça kaçınılmaz olarak revizyonların da sayısı artıyor. Bazen estetik memnuniyetsizlik, bazen travma vb nedenlerle burun şeklinin sonradan bozulması, bazen de fonksiyonel sorunlar nedeniyle revizyon ameliyatları gerekli olabiliyor. Revizyon ameliyatların bir kısmı yalnızca küçük düzeltmeler için yapılıyor ve bunların başarı oranı yüksek. Ancak daha büyük değişiklikler yapılması gerektiğinde revizyon rinoplasti ilk ameliyata göre daha zor bir ameliyat haline geliyor.

BAŞARISINDA KIKIRDAK ÖNEMLİ

Bir doktor daha önce ameliyat edilmemiş bir burun için planlama yaparken nelerle karşılaşabileceğini çok daha iyi bilir. Çünkü insanların anatomisi birbirlerine benzer. Ancak daha önce ameliyat olmuş burunların anatomisi değişime uğramıştır ve geçirilmiş ameliyatın izlerini taşır. Bu yüzden karşılaşılabilecek zorlukları ve çözümleri önceden planlamak zordur. Burun estetiğinde kıkırdaklar şekillendirilerek ve yerleri değiştirilerek buruna şekil verilir. Daha önce ameliyat olmuş burunlarda kıkırdaklar şekillendirilmiş ve kullanılmıştır. Tekrar kullanılmaları çoğu zaman mümkün olmaz. Dolayısıyla burun dışı bir bölgeden kıkırdak almak gerekir. Bu noktada kulak kepçesinden veya kadavradan alınan kıkırdakların kullanılması mümkün.

İYİLEŞME HIZI DAHA YAVAŞ

Revizyon ameliyatları daha az öngörülebilir olur ve iyileşme daha yavaş gerçekleşir. İyileşme sırasında her şey beklendiği gibi gitmeyebilir. Hastanın beklentilerinin daha esnek olması, doktorunsa beklenmedik zorluklara daha hazırlıklı olması gerekir. Her ameliyatın özgün olduğunu ve hiçbir sürecin basmakalıp kurallarla yürütülemeyeceğini bilmek gerekir. Her hastanın karakteri kendine has olduğu gibi her doktorun tarzı da özgündür. İnsan vücudunda düz matematik çalışmaz ve doğruya ulaşmanın birden çok yolu olabilir. Sekonder ameliyatlarda bu konuda tecrübeli doktor seçimi önemlidir ve sonrasında sürecin kontrolünü ona bırakmak en doğrusu olacaktır.

Sekonder rinoplastide hasta doktor uyumu ilk burun ameliyatlarına göre bir kat daha fazla önem kazanır. Operasyon planlaması sırasında beklentiler ve endişeler doktora detaylıca anlatılmalı, doktorun önerileri dikkatlice dinlenmeli ve karşılıklı olarak düşüncelerin örtüştüğünden emin olunmalıdır. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...