Uyuz hastalığı pandemiyle hortladı: Görülme sıklığı yüzde 50 arttı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dönemde uyuz vakalarında patlama yaşanırken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslan Yürekli, DSÖ'nün ihmal edilmiş hastalık olarak tanımladığı uyuzun pandemi sonrası Türkiye'de yüzde 50 arttığını söyledi.

Hem dünya hem ülkem genelinde pandemi sonrası artış yaşanan uyuz hastalığının görülme sıklığı yarı yarıya yükseldi.

DERİ ALTINA TÜNEL KAZIYOR

Pandemi sonrası vakaların yüzde 50 arttığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yürekli, “Skabiyes uyuz hastalığı senkoptes skabiyes adı verilen bir parazit tarafından oluşturuluyor. Bu parazit insan vücuduna girdiği an, insan avcuna girdiği an hemen tünel kazmaya başlıyor. Tünel kazarak evini inşa ediyor ve buraya yumurtalarını bırakarak çoğalmaya devam ediyor. " dedi.

Uyuz hastalığı pandemiyle hortladı: Görülme sıklığı yüzde 50 arttı

KAŞINTI 3 HAFTA SONRA BAŞLIYOR

Tedavi edilmedikçe hastanın kaşınmaya devam ettiğini, kaşıntıların gece ve sıcak ortamlarda daha da arttığını söyleyen Yürekli, "Ailede bir kişi uyuz olduğu zaman çevresine de bulaştırıyor. En önemli konu aslında bu tedavide. Çünkü biz tedavi verdiğimiz zaman aile bireylerinin de tedavi olması gerektiğini söylüyoruz. Uyuz hastalığı kişiye bulaşınca kaşıntısı 3 hafta sonra çıkıyor" dedi.

Uyuz hastalığı pandemiyle hortladı: Görülme sıklığı yüzde 50 arttı

PANDEMİ VAKALARI KATLADI

"Uyuz hastalığının 2018’in son çeyreğinde artığını görüyoruz" diyen Doç. Dr. Yürekli, "Aslında bu doğal seyri, belli zamanlarda uyuz hastalığı artıyor, salgın yapıyor ve düşüşe geçiyor. 2018 yılından sonra koronavirüs salgını ile evlere kapandık. Aile bireyleri ile 7-10 gün aynı evin içerisinde vakit geçirdik. Eğer bir birey, eve uyuz hastalığı taşıdıysa diğer bireylere de çok kolay bir şekilde yayıldı. Uyuz hastalığının artışı da bu şekilde. Biz doruğa çıkarmış olduk. Ama şu sıralarda uyuz hastalığını yenmeyi başarıyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...