Uyuz 5 yılda 4 kat arttı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Uyuz 5 yılda 4 kat arttı

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Prof. Dr. Murat Durdu, son dönemlerde artan uyuz vakalarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu. Vakaların geçen yıla göre yüzde 30 artış gösterdiğini söyleyen Durdu, "tedavi için reçeteli ilaç kullanmak şart" dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Uyuz vakalarının son yıllarda katlanarak arttığını söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Durdu, bu durumun bir salgın hâline geldiğini belirterek “Bundan 5 yıl önce sadece 1-2 vaka şeklinde gördüğümüz uyuz, 3-4 kat arttı. Bugün hastanelerde dermatoloji kliniklerine başvuran hastaların yüzde 30-40’ını uyuz enfeksiyonu oluşturuyor. Uyuz vakaları geçen yıla oranla yüzde 30 artış gösterdi” dedi.

Türk Dermatoloji Derneği tarafından düzenlenen 31. Ulusal Dermatoloji Kongresinde konuşan Prof. Dr. Durdu, uyuz vakalarındaki artışın en önemli sebebinin ülkemizdeki düzensiz göç, pandemi sebebiyle takiplerin azalması ve depremler nedeniyle toplu alanlarda yaşamak zorunda kalan insanların yıkanma ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayamaması olduğunu belirterek “Uyuz mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Kendiliğinden iyileşmez, mutlaka reçeteli ilaçla tedavi edilmelidir. Covid-19’da nasıl hastayı izole etmek gerekiyorsa, uyuz tanısı almış hastanın çevresindekileri ondan korumak, hastayla aynı hayat alanını paylaşan kişileri de tedavi etmek gerekir” dedi. 

SARILMAYIN, TOKALAŞMAYIN, ELBİSE DENEMEYİN

Uyuz mikrobunun sıkı sıkı sarılmak, tokalaşmak ya da mağazada elbise deneme sırasında bulaşabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Durdu “Sık sık elleri yıkamak, mümkünse herkesle sarılmamak, bir mağazada elbise denememek, dışarıdan eve gelindiğinde de banyo yapmak gereklidir” diye konuştu.

BEBEKLERİN İLK HEDİYESİ

Uyuzun bebeklikten 90 yaşına kadar insanları etkileyebileceğine işaret eden Prof. Dr. Durdu “Yenidoğan bebekler yabancılar tarafından sıklıkla kucağa alınıp sevildiği için uyuza yakalanma riskleri daha yüksek. Kaşıntıyı ifade edemedikleri için de önemli bir bulaş kaynağı hâline geliyorlar. Öte yandan küçük çocuklarda uyuz sırasında bazı bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak böbrek ve kalp problemleri gelişebiliyor” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...