Hisse alan ortağı Bağ-Kur'a bildirmeyen şirkete ceza uygulanır

A -
A +

"Şirketimizde yüzde on hissesi bulunan ortağımız devlet memuru olunca hissesinin tamamını eşine devretti. Ancak eşi aynı zamanda bu şirkette sigortalı çalışıyordu. Şirket muhasebecisi olarak SGK'ya yapmamız gereken bir bildirim var mı?" Feraye A.
ŞİRKET ORTAKLARI BAĞ-KUR SİGORTALISI OLUR
Bana, "günümüzün en kronik Bağ-Kur sorunu nedir?" diye sorsanız, "zamanında Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayanların, geçmişe dönük Bağ-Kur hizmetlerini alamamaları" cevabını veririm. Şu an yürürlükte bulunmayan 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun 26'ncı maddesinde; "Bağ-Kur sigortalısı olma hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceği, sözleşmelere, sosyal sigorta yardım ve yükümlülüklerini azaltma veya başkasına devretme yolunda hüküm konulamayacağı, Bağ-Kur sigortalısı sayılanların, sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren en geç 3 ay içinde Bağ-Kur'a başvurarak kayıt ve tescil yaptırmak zorunda olduğu, üç ay içinde kayıt ve tescil yaptırmayan sigortalıların Bağ-Kur tarafından re'sen kayıt ve tescil edileceği, vergi mükelleflerinin mükellefiyet tescili sona ermesine ilişkin bilgilerin, Bağ-Kur ve Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenecek usul ve esaslara göre Bağ-Kur'a bildirileceği" düzenlenmiş idi.
Vergi mükellefi veya şirket ortağı olduğu için Bağ-Kur sigortalısı olması gereken kişiler 3 ay içinde Bağ-Kur'a başvuruda bulunmaz ise Bağ-Kur'un bu kişileri resen kayıt altına alacağı, vergi dairelerinin de vergi mükellefiyeti başlayan veya sona eren kişileri Bağ-Kur'a bildireceği ve bu yolla kişilerin sigortalı olmasının sağlanacağına yönelik Kanundaki bu emredici düzenleme sağlıklı işletilmiş olsa idi günümüzde geçmiş vergi mükellefiyeti için sigorta hizmetini almayan kimse bulunmayacaktı.
BAĞ-KUR BİLDİRİMİNİ KURUMLAR YAPACAK
5510 sayılı Reform Yasası, Bağ-Kur sigortalılarının geçmişte yaşadıkları tescil ve kayıt sorununu dikkate almış ve Bağ-Kur sigortalısı olması gereken kişinin faaliyet tescilini yapan kurum ve kuruluşları SGK'ya bildirim yükümlüsü yaptığı gibi bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen kuruluşlara ceza öngörmüştür. Dolayısıyla bir vatandaşımız vergi mükellefi olsa veya mükellefiyeti sona erse vergi dairesi SGK'ya bu durumu bildirecek ki; Bağ-Kur yeni kayıt veya kayıt sonlandırma işlemini yapabilsin. Şayet vergi dairesi kişinin vergi mükellefiyetini veya sona ermişse sona ermeyi SGK'ya bildirmeyince idari para cezasına muhatap olacak.
DEĞİŞEN ORTAKLAR İÇİN BİLDİRGE VERİLMESİ GEREKİR
İlk defa kurulan şirketler için ortakların Bağ-Kur sigorta bildirimini yapması gereken kurum Ticaret Sicil Müdürlükleridir. Yani iki vatandaşımız yana yana gelse ve bir limitet şirket kurmuş olsa bu vatandaşlarımızın Bağ-Kur kayıt belgelerini SGK'ya gönderecek mercii Ticaret Sicil Müdürlüğü olacaktır. Ancak şirkete daha sonra dışarıdan yeni bir ortak alınırsa veya ortaklarının biri hissesinin tamamını diğer ortağa devrederse bu kez yeni ortak için sigortalı işe giriş bildirgesi, hissenin tamamını devreden ortak için ise işten çıkış bildirgesini vermesi gereken bizatihi şirketin kendisi olacaktır. Bu bildirgeler kağıt formatında düzenlenecek olup işe giriş bildirgesinin 15 gün, işten çıkış bildirgesinin de 10 gün içinde verilmesi gerekecek. Her bir bildirgenin verilmemesinin veya geç verilmesinin şirkete karşılığı ise bir asgari ücret tutarında ceza olacaktır.
Bu açıklamalar doğrultusunda Okurumuz hangi işlemleri yapacak. Öncelikle hisse devri yapıldıktan itibaren en geç 10 gün içinde hisseyi devreden ortak için işten çıkış bildirgesi düzenleyip SGK'ya verecek. Ayrıca yeni ortak adına da devir tarihinden itibaren 15 gün içinde işe giriş bildirgesi verilecek. Bu bildirgeler kâğıt formatında düzenlenip şirket tarafından kaşelenip imzalanacak. Bir anlamda bu bildirgelerin verilmesiyle birlikte hisseyi devreden eski ortağın Bağ-Kur'u sona erdirilip, hisse devir alanın da Bağ-Kur sigortası başlatılmış olacak. Olaya münhasır ama okumuzun hata yapmaması adına özellikle belirteyim. Şirketten yeni hisse alan ve aynı zamanda SSK sigortalısı olan kişi ortağı bulunduğu şirketten bir daha SSK'lı olamayacak. Dolayısıyla bu kişi adına ilave olarak e-bildirge şifresiyle bir de işten çıkış bildirgesi verilmesi gerekecek. Bağ-Kur tescili için işe giriş ve işten çıkış bildirgesi verilmemesi veya geç verilmesi halinde şirkete uygulanacak cezanın bildirge başı bir asgari ücret olduğunu dikkate alalım ve yükümlülüğümüzü aksatmayalım.
Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını tebrik ediyorum...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.