HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı

Düzenleyen: /
Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı
Edirne Tarla Virüs, Tarla Virüs Alarmı, Haber

YAŞAM Haberleri

Edirne'de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğday, henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başladı.

Edirne'de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğday, henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başladı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yapılan ilaçlı mücadeleden sonuç alamadıklarını, alınan örnekleri incelenmek üzere Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne gönderdiklerini söyledi.

ÖRNEKLER ZİRAAT FAKÜLTESİNE GÖNDERİLDİ

Edirneli buğday üreticilerinin tarlalarında bugüne kadar pas hastalığına benzeyen daha önce hiç karşılaşmadıkları bir hastalık etkili olmaya başladı. Buğdayda erken ekim yapılan tarlalarla görülen, sarı pas hastalığına benzeyen virüs son 10 gündür tüm bölgede etkili oldu.

Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı

Buğdaylar tarlada erken sarardı, uzaması durdu. Başak gelişimini engellemesi nedeniyle verimin düşeceğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yapılan ilaçlı mücadeleden sonuç alamadıklarını anlattı. Edirne'de 1 milyon 200 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını anlatan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz tarlalardan alınan örnekleri incelenmek ve hastalığın tespit edilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne gönderdiklerini söyledi.

Kış aylarının sıcak geçmesinin hastalıkta etkili olduğunu düşündüklerini kaydeden Başkan Yorulmaz, "Edirne'den başlayarak tüm Marmara bölgesinde etkili olup hastalık Türkiye'nin yüzde 20 buğday üretiminin gerçekleştiği Edirne ve ardından Tekirdağ ile Kırklareli de de görüldü. Hastalık ilk kez geçtiğimiz yıl Bulgaristan sınırındaki Sırpsındığı Köyü'nde görülmüştü" dedi.

Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı

ÜRETİCİ TEDİRGİN

Edirne merkeze bağlı Karakasımköyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bağcı, köylerinde 6 bin dekar ekili buğdayın tehlikede olduğunu söyleyerek, "Daha önce görmediğimiz bu hastalık karşısında elimiz kolumuz bağlı. Bölgemizde havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi nedeniyle, ekili arazilere dadanan bir çeşit kör sinekten bu hastalığın olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı

"NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

Edirne Orhaniye köyünden buğday üreticisi Hüseyin Bağya ise "Ben 60 yaşındayım böyle bir hastalık görmedim. Bunun adını virüs diyorlar tüm ilaçları kullandık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize bu hastalık yüzünden buğdayı hasat edemeyiz" dedi.

Öte yandan Edirne Tarım İl Müdürlüğünün buğdayda görülen hastalıkla ilgili bölgede inceleme başlattığı öğrenildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...