HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kış yüzünü gösterdi, ona talep yağıyor

Düzenleyen: /
Kış yüzünü gösterdi, ona talep yağıyor
Yusuf İvgin, Haber

YAŞAM Haberleri

Soğukların bu yıl en fazla etkili olduğu kent olan Ardahan'da inşaat ustalığı yapan Yusuf İvgin ile oğlu, bölgede kış aylarının en önemli sorunlarından olan donan su şebekelerini buharla açıp, vatandaşın imdadına yetişiyor.

Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisine giren Doğu Anadolu'nun en soğuk ili olan Ardahan'da, bir süre önce karın etkili olmasının ardından şu sıralar hava sıcaklığı gece saatlerinde sıfırın altında 28 dereceye kadar düşüyor. 

Hayatı olumsuz etkileyen soğuk havanın özellikle kasım ayından itibaren etkisini artırması dolayısıyla kentteki bir çok ev ve iş yerinin su boruları ile su şebekeleri buz tutuyor. Soğuk havanın yanı sıra bu önemli sorun sebebiyle de sıkıntı yaşayan vatandaşlar, zaman zaman günlerce susuz kalabiliyor. 

Özellikle açıktan geçen çok sayıda su borusunun soğuk hava ile temas etmesi yüzünden donduğu kentte, susuz kalan vatandaşların imdadına ise inşaat ustası Yusuf İvgin ile oğlu Celal İvgin yetişiyor. Kentte yazın inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan baba oğul, kışın ise donan su şebekeleri ile borularını kendi geliştirdikleri buhar yöntemiyle açarak vatandaşın su sorununu gideriyor.

BUHARLA AÇIYORLAR

Donan şebekelerin tamamına buharla müdahale eden baba oğul, ilk olarak donan borunun nereden tıkalı olduğu saptamak için bir çalışma yapıyor. 
Bu çalışma çerçevesinde önce şebekedeki musluğu söken baba oğul, sökülen musluğun bulunduğu bölümden borunun içine "turnike" diye adlandırılan ince boru yerleştiriyor.

Şebekedeki borunun dirseklerinden rahatlıkla geçebildiği için bu ince boruyu kullanan baba oğul, boru içinde ilerlettikleri bu ince boru ile buz tuttuğu için tıkalı olan bölüme ulaşıyor. Tespitin ardından buhar makinesine bağlı "turnike" ya da hortum aracılığıyla şebeke ile boruda buz tutan bölüme buhar Yusuf ve Celal İvgin, bu yöntemle şebekeleri açıp su akışını sağlayarak vatandaşları yeniden suyla buluşturuyor. 

'ELEKTRİKLİ ŞOKLAMA'

Plastik borularda buhar yöntemini kullanan baba oğul, donan demir borulara ise elektrikli şoklama yapıyor. Nadir olarak uyguladıkları elektrikli şoklama yönteminde buzla kaplı demir borunun her iki ucundan elektrik vererek buzu eriten baba oğul, ancak genellikle buharlı yöntemi tercih ediyor. 

Kış yüzünü gösterdi, ona talep yağıyor
GÜNDE 5 İLA 40 ARASINDA ŞEBEKE AÇIYOR

Kentte bu yöntemlerle çok sayıda donan su borusu veya su şebekesini açan baba oğul, hem para kazanmanın hem de vatandaşlara hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyor.  Yusuf İvgin, günde ortalama 5 ile 40 arasında donan şebekeyi açtığını belirterek, vatandaşa güzel bir hizmet sunduğuna inandığını söyledi.

Kışın vatandaşa böyle hizmet etmenin mutluluğunu yaşadığını aktaran İvgin, şunları anlattı:

ESKİDEN DÜDÜKLÜ TENCERE KULLANIYORMUŞ

"Kışın donan şebekeleri açmak benim işim. İnsanlara güzel bir hizmet sunuyorum. Bunun mutluluğu bana yetiyor. Oğlum Celal ile bu işi severek yapıyoruz. Bu buhar sistemini Ardahan'a ilk ben getirdim. Çünkü donan suyu açmanın en kolay ve en sağlıklı yolu budur. Şimdiye kadar açamadığım su olmadı. Eskiden düdüklü tencere ile borulara buhar verirken şimdi buhar makinesi ile daha hızlı ve daha kolay açıyorum."

Yusuf İvgin, yöredeki soğuk havaya da işaret ederek, "50 yaşındayım, ben bu yıl gördüğüm soğukları hiçbir dönem görmedim." dedi.

Kış yüzünü gösterdi, ona talep yağıyor

ATSO'NUN SUYUNU DA AÇMIŞ

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri İbrahim Tırpancı da yörede bu yıl aşırı soğukların etkili olduğunu ve bir çok su şebekesinin donduğunu anlatarak, personelin gece dalgınlıkla ana boru vanasını kapatması sebebiyle kurumlarının da susuz kaldığını dile getirdi. 
Kapanan vanadan dolayı suyun donması nedeniyle binalarına 3 gün su veremediklerini, bir çok denemeye rağmen sorunu gideremediklerini belirten Tırpancı, imdatlarına Yusuf İvgin'in yetiştiğini anlattı. 
İbrahim Tırpancı, "Sağ olsun bizi suyumuza kavuşturdu. Ustam buhar sistemi ile donan suyun çözüleceğini söyledi, öyle de oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...