Tabletler bahane korkuları Türkiye

Düzenleyen:
Tabletler bahane  korkuları Türkiye

YAŞAM Haberleri

ABD’ye doğrudan uçuşlarda elektronik cihazların kabine alınmasına getirilen yasağın arkasında Türkiye ve Körfez ülkelerinde havacılıkta meydana gelen büyük patlama yatıyor.

Efrahim Gönültaş 
ABD ve İngiltere’nin Türkiye dâhil 6 ülkeden uçuşlarda kabinde elektronik cihaz bulundurulması yasağının “artan terör tehdidinden” kaynaklandığı ileri sürülürken gerçek çok daha farklı. Bu yasak kararının altında Orta Doğu’da gelişen hava taşımacılığı ve Atatürk Havalimanı’nın 2016’da Avrupa’nın birçok havalimanını geçerek beşinciliğe yerleşmiş olması büyük etken. Bir zamanlar atıl durumdaki Sabiha Gökçen Havalimanı da Avrupa’da düşük bütçeli hava yolu ulaşımında en büyük merkez haline geldi. Asıl yaygara, dünya havalimanlarının ve uçuşlarının istatistiğinin tutulduğu raporlarda, özellikle Atatürk Havalimanı ve Orta Doğu havalimanlarının pastadan büyük pay almaya başlamalarının ardından koptu. Buna göre Atatürk Havalimanı’ndan 2010 yılında en yoğun günde 30.916 yolcu taşınırken 2015 yılında yüzde 328 büyüme ile bu sayı 132.355’e çıktı. Sabiha Gökçen Havalimanı ise 2010’da en yoğun günde 3.191 yolcu ile hiçbir listede yokken yüzde 784 büyüme ile 2015’te 28.199 yolcu sayısına ulaştı. 2015’te yayınlanan rapor, şimdiki tablet yasağının bir bahane olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. İstanbul ve özellikle 3. havalimanının önünü kesmeyi hedef alan yasakla birlikte Türkiye ve Orta Doğu’daki uçuşlar Avrupa’ya kayacak. 
ÇINAR: GAYE ABD’LİLER İŞSİZ KALMASIN
ABD uçuşlarına getirilen elektronik cihaz yasağını yorumlayan Turkish Heritage Organization Başkanı Ali Çınar, ABD’li hava yolu şirketlerinin Kongre’deki etkinliklerine dikkat çekerek “Bu şirketler Trump yönetimine ‘Orta Doğulu rakiplerimiz sebebiyle 1 milyon 200 bin Amerikalı işsiz kalacak’ şeklinde baskı yapıyorlardı” dedi. ABD’nin istediği güvenlik tedbirini almaya hakkı olduğunu söyleyen Çınar, “Ancak endişe gerçekten güvenlikse, söz konusu yasağın Avrupa’daki hiçbir havalimanını kapsamaması dikkat çekici” diye konuştu.

Tepkiler ÇIĞ gibi

Bu iş böyle olmaz

ABD’nin başkenti Washington’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, normal yolcuları cezalandırmanın sağlıklı olmadığı uyarısında bulundu. Çavuşoğlu “Güvenlikle ilgili bir endişe varsa birimlerimiz bir araya gelip tedbirleri almamız lazım. Yasaklamalarla bu iş olmaz. Bir DEAŞ teröristi herhangi bir yerden binebilir. Önemli olan, onların bindiği yerlerde gerekli tedbirleri alabilmektir” dedi.

Vazgeçeceklerdir

ABD ve İngiltere’nin uygulamasını eleştiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yasağın sadece belli baskılar oluşturmaktan öte bir anlamı olmayacağını söyledi. Dünyanın hiçbir havalimanının yüzde 100 güvenli olmadığına işaret eden Kurtulmuş “Ben değişeceğini, bundan vazgeçileceğini ümit ediyorum, tahmin ediyorum çünkü doğru bir uygulama olmayacaktır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...