Pis kokunun kaynağı ve Eau de Toilette

A -
A +
"Def-i mefasid, celb-i menafiden evladır." (Mecelle)
Haddim olmasa da, bu hafta Mecelle ile başladım söze. Mecelle, son dönem Osmanlısının medeni kanunu olarak bilinir. Ancak birilerine sorsak, 17 Şubat 1926'dan önce bir Medeni Kanun olmadığını anlatabilirler bize... Şimdilik bunu geçelim.
Mecelle'nin ilk 100 maddesi genel kuralları içerir. Girişte yazdığım cümle de bu ilk 100 maddeden birisidir ve bence çok da önemlidir.
Mealen(!): Kötüyü def etmek iyiyi yapmaktan daha efdaldir, iyidir...
Bir yerde var olan çürümüşlük tamamen temizlenmeden oraya iyileştirme yapılmaz. Çürük dişi temizlemeden dolgu yaparsanız tekrar çürür.
Leş çukuru parfümle güzel kokmaz. Önce leşleri atacaksın. Fransızların lağım akan sokakları güzel kokutmak için geçici çözümlerdir, Eau de Toilette'ler.
Sorununu çözmediğiniz bir insanı neşelendiremezsiniz. Geçici çözümler üretmek başarı sağlamaz.
Kötü düşüncelerden arınmayan bir bünyede iyilik tohumları ekemezsiniz, yetişmez.
Altı üstü bir kanun maddesinden bahsediyoruz, üstelik pek çoğu tarafından benimsenmeyen, hatta kimileri tarafından bir kanun bile değildi diye hakir görülen, Mecelle... Bakın tek bir maddesi kaç farklı cihetten yorumlanabiliyor ve anlamlandırılabiliyor. Şu an anayasada hangi maddenin böyle etkin bir durumu var?
Ne dedik, Def-i mefasid, celb-i menafiden evladır. Önce zihinler, önce düzenler, önce toplumlar çöplerden temizlenmediği sürece, siz binlerce gül fidesi de dikseniz etrafınız pis kokacaktır.
Sonra bakanlar bakıp bakıp, durup durup şikayetçi olacaktır. Gördükleri görebilecekleri, duydukları duyabilecekleri, öncesinden gelen kötü kokular akılda kalacaktır.
.....
Eczacıdan Not: Koruyucu hekimlik ve sağlığı koruma tedbirleri hasta bir bünye için gereksiz bir çabadır. Hastalık belirtisi taşıyan bir kişide öncelikle hastalık etkeni ortadan kaldırılmalı, sonra koruyucu tedbirler alınmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.