Doğum borçlanmasında neler değişti

A -
A +
Ülkesini seven siyasetçi, günübirlik hesaplar yapan değil, yönetimine talip olduğu ülkenin gelecek elli-yüz yılına projeksiyon tutan, çok daha ilerileri düşünendir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, "en az üç çocuk" derken, Türkiye'deki doğurganlık oranlarını dikkate alarak önümüzdeki yıllar için yaşlanacağımızı öngörerek bu sorunu dile getirmiştir. Türkiye'nin nüfus yapısını, sosyal yapısını bilmeyen siyasetçiler ise "üç çocuk" temennisini siyasi polemik konusu yapmıştır.
Kadınlara sağlanan doğum borçlanması hakkı 5510 sayılı Reform Yasası ile düzenlenmiştir. Zamanlaması da Sayın Cumhurbaşkanımızın "en az üç çocuk" yapılması temennisinin yapıldığı dönemle paraleldir. Doğum borçlanmasıyla iki temel amaç güdülmüştür. Bu amaçların ilki doğumu teşvik etmek, ikincisi ise doğum nedeniyle çalışma hayatından uzak kalan dolayısıyla sosyal sigorta kaybı yaşayan kadınların sigorta kayıplarını ortadan kaldırmaktır.
Reform Yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte Yeni Türkiye'yi anlamaktan uzak olan SGK yöneticileri, Reform Yasasında bu yönde bir şart olmamasına rağmen kadınlara doğum borçlanması yapamasın diye doğumdan önceki 300 gün içinde prim ödeme şartı dayatmıştır. Zaman içerisinde siyasetin müdahalesiyle bu sorun aşılmıştır.
Doğum borçlanması için doğumdan önce mutlaka SSK sigortalısı olunması şartı bir niyet okumadır. Kadın sigortalının doğumdan önce SSK sigortalısı olmamasından hareketle doğumdan sonra da SSK sigortalısı olmayacağı öngörüsüne, niyet okumasına dayanır ki; bu kabul edilebilir bir öngörü olamaz. Bu nedenle 6552 sayılı çok maddeli kanunla Reform Yasasının doğum borçlanmasıyla ilgili hükümlerinde değişiklik yapılmıştır.
YETER Kİ DOĞUMDAN 
ÖNCE PRİM ÖDENMİŞ OLSUN
6552 sayılı çok maddeli kanunla Yapılan değişiklik sonucu doğumdan önce Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödemiş olanlar da doğum borçlanması yapabiliyor. Burada az da olsa unutulan bir kesim yani doğumdan önce banka sandıklarına prim ödemiş olanlar var idi. Ancak SGK bu konuda yaşanacak sorunları Genelge ile çözdü. Artık banka sandıkları ile sigortalılık ilişkisi bulunan kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor.
EVLATLIK EDİNEN DOĞUM 
BORÇLANMASI YAPABİLİR
Annesi ve babası olmayan bir öksüz ve yetimi kendi çocuğu olarak benimseyip büyütmek en hayırlı işlerdendir. Reform Yasasında, yetim ve öksüzü evlatlık alanlarla ilgili bir borçlanma da düzenlenmemişti. Bu nedenle akademisyenlerden bu konuda eleştiriler geliyordu. SGK düzenlediği genelge ile bu sorunu da çözdü. Yapılan düzenleme ile evlat edinilen iki yaşından küçük çocuklar için doğum borçlanması yapılabiliyor. Borçlanılabilecek süre ise evlat edinilen tarih ile çocuğun iki yaşına geldiği tarih aralığındaki süre olacak.
ÜÇ ÇOCUK İÇİN 
BORÇLANMA YAPILABİLİR
Sadece iki çocuk ile sınırlı olan doğum borçlanması 6552 sayılı çok maddeli kanunun yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren üç çocuğa çıkarıldı. Bu düzenleme ile birlikte doğumdan önce sigorta tescili bulunan kadınlar her çocuk için 720 gün üzerinden olmak üzere toplamda 2160 gün borçlanma yapabilecek. Özellikle yaşı tamamladığı hâlde prim gün eksiği bulunan kadınlar için borçlanma, her bir çocuk için iki olmak üzere toplamda altı yıl erken emekli olmak anlamına gelmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.