Akciğer kanseri tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Düzenleyen:
Akciğer kanseri tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, akciğer kanseri tedavisini anlatıyor.

Akciğer kanseri günümüzün en çok korkulan kanser tiplerinden birisidir. Korkutucu olmasının nedeni ise yaygınlığıdır. Akciğer kanseri erkeklerde tüm dünyada ilk sırada yer alırken, kadınlarda son yıllarda sigara kullanımına bağlı olarak üçüncü sıraya kadar yükselmiştir. Akciğer kanserinde erken tanı çok önemlidir. Çünkü akciğer kanserinin birincil tedavisi ameliyattır.

Cerrahi tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için erken teşhis çok önemlidir. Günümüzde akciğer kanseri vakalarının sadece % 15’inde cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Bu % 15’lik dilime 1. evre, 2. evre ya da özel olarak seçilmiş vakalarda 3. evre vakalar dahildir.

Akciğer kanserinden düzenli check-up önemli

Erken teşhiste özellikle tercih ettiğimiz yöntemlerin başında hastaların genel anlamda belirli aralıklarda check-up programına girmesi gelmektedir. Bu durumda önemli olan, yani cerrahların baz olarak aldıkları çeşitli faktörler bulunur. Belli bir algoritmaya göre davranılır. Bu algoritmalar ise hastanın 40 yaş ve üstünde olması, sigara kullanan bir hasta olması ve ailesinde kanser öyküsü olması olarak sıralanabilir. Göğüs cerrahisi uzmanlarının bu tür hastalarda erken tanı için check-up programına alıp düşük doz torakstomografisi erken olguların yakalanmasını sağlar. Bu işlemlerle bu hastalıktan tamamen kür şansı % 90’ların üzerine çıkar.

Akciğer kanseri grubunda ameliyat edilebilen grup sadece % 15’lik dilimdir. Bu çok önemlidir, çünkü % 85’lik kesime birincil tedavi olan cerrahi tedavinin uygulanamadığı anlamına gelmektedir. Bu hastalar ise sadece kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görmekteidr. Bu oran erken teşhisin önemini bir kez daha net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Akciğer kanserinin belirtileri gizlidir

Akciğer kanserinin tehlikeli olmasının nedeni belirtilerinin gizli olmasıdır. Belirtiler ortaya çıktığında hastalık biraz ileri evreye gelmiş oluyor. Akciğer kanserinin korkutucu olmasının en önemli sebebi de budur. Belirtiler arasında en başta dikkat edilmesi gereken unsur öksürüktür. Özellikle 2 haftadan uzun süren öksürüklerde hastaların biraz daha durumu önemsemesi ve tetikte olması gerekir. Öksürüğün uzun sürmesine neden olabilecek diğer sebeplerin araştırılması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra nefes darlığı, ayrıca kilo kaybı yaşanması ve en önemlisi hemoptizi denilen balgamla karışık kan gelmesi akciğer kanseri hastalarının en sık görülen belirtileridir. Bir de karışıklığa neden olan göğüs ve sırt ağrısı belirtileri var. Omurgaya yakın yerleşen tümörlerde özellikle sırt ve göğüs ağrısı görülür. Bu ağrılar nedeni ile hastalar kalplerinde problem var sanıp kardiyoloğa gidebilmekte ya da fizik tedaviye giderek zaman kaybedebilmektedir.”

Akciğer kanseri tedavisinde erken teşhis çok önemli

Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, akciğer kanseri tedavisi için şunları ifade ediyor: “Tüm kanserler için geçerli olan erken teşhis kriteri, akciğer kanserinde de çok önemli rol oynuyor. Eğer erken teşhis edilebiliyorsa akciğer kanserinde de tam anlamıyla tedavisi yapılabiliyor.  Akciğer kanserinde ilk tedavi cerrahi uygulamadır. Ameliyat ile hasta olan akciğer bölümünün ameliyatla tamamen çıkarılması çok önemlidir.

Bunun yanı sıra daha ileri evrelerde, yani seçilmiş vakaların tedavisinde devreye kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları da dahil olur. Erken teşhisin önemi tam olarak bu noktada ön plana çıkıyor, çünkü tedavide en başarılı sonuçlar özellikle cerrahi müdahale ile alınabiliyor. Bu yüzden hastaların kendilerini çok dikkatli takip edip bir an önce göğüs cerrahisi uzmanına başvurarak erken teşhis şansını yakalayıp tedaviye başlamaları gerekiyor.”

Akciğer kanseri tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...