Bakan Şimşek'in “Bütün Organize Sanayi Bölgeleri'nin giriş ve çıkışlarında sürekli bir şekilde maliye ayağı olacak. Bütün hallerin giriş ve çıkışlarında kalıcı maliye olacak. Öyle arada sırada gideyim değil. Biz kalıcı mekân kuracağız. Bütün şehir giriş ve çıkışları, büyükşehirlerden bahsediyorum bütün illerin bütün ana arterlerin giriş ve çıkışlarında maliye olacak” yakışıksız açıklaması iş dünyasının büyük tepkisini çekti... Haklı olarak 'Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak, polisiye tedbirler alarak, vergi gelirleri arttırılamaz” diyorlar. Peki nasıl artar? Her gün kontrol memuru kapıdan içeri girebilir, bizi denetleyebilir korkusunu yayarak mı, yoksa ben bu kazancı helal yolla elde ettim buna leke sürdürmem, fakir fukaranın hakkını yemem, hizmetlere engel olmam diyerek devlete olan borcunu son kuruşuna kadar hesaplayıp vererek mi? Tabii ki ikincisi. Ama hemen söylemek gerekirse günümüzde bu kadar ideal para babalarını bulmak çok zor.
Vergide esas olan “az kazanandan az, çok kazanandan çok almaktır. Nasıl olacak? Gelir vergisinin yaygınlaştırılmasıyla. Bizde nüfusun çok az kısmı gelir vergisi kapsamında. Gelir vergisinde istisna muafiyet imkânları sonucu, beyanname verenler gelirlerine göre çok az vergi ödüyorlar. Neden vergi veriyoruz? Vergi temelde; devletin kamu hizmetlerini finanse edebilmesi, altyapı yatırımları yapabilmesi ve toplumsal refahı sağlamak için alınır, harcanır. Eğitim, sağlık, güvenlik gibi kamu hizmetlerinin sürdürülebilmesi ve ülke ekonomisinin dengede tutulması için kullanılır. 2025 vergi dilimleri şöyle: Yıllık geliriniz 158 bin TL'ye kadar ise vergi oranınız %15. 330 bin TL'ye kadar ise 158 bin TL'lik kısmı için 23 bin 700 TL, üzerindeki tutarlar için %20... 800 bin TL'ye kadar ise 330 bin TL'lik kısmı için 58 bin 100 TL, üzerindeki tutarlar için %27...
2024 yılında Hazine'ye ayda ortalama 608,7 milyar TL, günde ise 20 milyar TL vergi geliri sağlandı. Yılın tamamında toplumun her kesiminden dolaylı ve dolaysız 7 trilyon 304 milyar TL tutarında vergi toplandı. Bütçe vergi gelirleri 2025 yılı için %73 arttırıldı, 5 trilyon 347 milyar lira fazla 12 trilyon 651 milyar lira olarak ilan edildi. Enflasyonun %35 üzerinde bir artış nasıl gerçekleşecek? Belli değil. Bakınız Türkiye’de vergi gerektiği kadar değil, istendiği kadar veriliyor. Muhasebeci şu kadar vergi vermemiz gerekiyor, diyor, firma sahibi çok düşürün diyor, onlar da masraf faturası ile matrahı küçültüyor, vergiler böyle belirleniyor. Dev holdinglerin çeyreklik bilançolarına bakıyorsunuz çoğu zarar açıklıyor.
Devletin zaruri ihtiyacı olan vergi kaynağı insafa terk edilemez. Acilen yapılması gereken üretimi kaynağında belirleyip vergilendirmektir. Sonrası çorap söküğü gibi gelir. Kimse ödediği verginin üzerinde kalmasını istemez devreder. Üretici toptancıya, toptancı perakendeciye perakendeci vatandaşa yükler, sonunda vergi kaçağı olmaz devlet de rahat eder, hizmete kavuşan vatandaş da... Peki bunu yapmak yerine neden maliyeci ordusu ile vergi toplanmaya kalkılıyor?!.
Necmettin Batırel'in önceki yazıları...