Gönül coğrafyamız Balkanlar -4-

A -
A +

İlk durağımız; hazîn savaşın şehîdleri ve merhûm Cumhûrbaşkanı Aliya Izetbegoviç’in anıt mezarının bulunduğu şehîdlik oldu.

 

 

 

Seyâhatimizin başında (1. gün), BOSNA-HERSEK’İN BAŞŞEHRİ SARAYBOSNA’da ilk durağımız, 1992-1995 yıllarında yaşanan hazîn savaşın şehîdleri ve merhûm Cumhûrbaşkanı Aliya (Alija) Izetbegoviç’in anıt mezarının bulunduğu şehîdlik oldu. [Savaş şehîdlerine, Kur’ân-ı kerîm, Fâtiha-i şerîfe, İhlâs-ı şerîfler okuyup duâlar ettik. Rehberimiz tarafından, Bosna-Hersek’in ilk Cumhûrbaşkanı merhûm Aliya Izetbegoviç ve hayâtı hakkında önemli bilgiler verildi.]

 

[Târihçi, rehber Eldar Uka kardeşimiz, Kosova-Prizren doğumlu olup ilk, orta ve lise tahsîlini memleketinde tamâmlamış, 2009-2014 yılları arasında Bosna-Hersek’te Saraybosna Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesinde Genel Dünyâ Târihi eğitimi almış, Yüksek Lisans yapmış, hâlen Alija (Aliya) İzetbegoviç hakkında doktora çalışması yapmaktadır. İyi derecede Türkçe, Boşnakça ve Arnavutça bilmektedir. Bu dillerle okuyup yazmakta ve konuşmaktadır. 

 

10-11 seneden beri Balkan Tur’da turist rehberi olarak çalışan Eldar bey, tâm bir Balkan sevdâlısı, evlâd-ı fâtihândan olup gezdirdiği bütün misâfirlere Balkanları sevdirmeyi gâye edinmiş bir târihçidir.

 

Şuûrlu, millî ve manevî değerlere bağlı, Osmânlı târihi ve medeniyeti hayrânı, pekçok makâle ve birkaç kitap yazmış, Türkiye’de birçok konferans vermiş, üst seviyede devlet adamlarına da tercümânlık yapmış, hâlen doktora çalışmaları devâm eden bir akademisyendir.]

 

İlk baskısı, 2020 yılında, 2. baskısı ise, 2023 yılında Ankara’da yapılan “BİR MEDENİYET İZİNDE: BALKANLAR” isimli Balkanları anlatan kitâbı, 391 sayfadır.

 

Balkanları detaylıca anlatan bu kitâbın baş tarafında; İthâf, Önsöz, Takrîzler, İçindekiler ve Giriş yer almıştır.

 

Kitapta, 6 ülke, 25 şehir ve 200 kadar resme yer verilmiştir. Sırasıyla KOSOVA (Priştine ve Prizren), KUZEY MAKEDONYA (Üsküp, Kalkandelen, Manastır ve Ohri), ARNAVUTLUK (Elbasan, Tiran, Kruja ve İşkodra), KARADAĞ (Adriyatik Denizi, Podgorika, Azîz Stefan Adası, Budva ve Kotor), BOSNA-HERSEK  (Saraybosna, Ahmiçi Köyü, Travnik, Konjic, Jablanika, Mostar, Poçitel, Blagaj, Stolaç ve Trebinye) ve SIRBİSTÂN (Belgrad ve Novi Sad) anlatılmış, çeşitli resimler konulmuş, eserlerin ilk yapılışlarından tutun da muhtelif zamanlardaki restorasyonlarına kadar geniş bilgi verilmiş ve kitâbın sonuna 5 sayfalık bir Kaynakça da eklenmiş, en sonunda ise, yazarın çok kısa bir Biyografisine yer verilmiştir.

 

1. Gün, Saraybosna’da, Osmânlı Devleti döneminden kalmayı başarabilmiş Arnavut kaldırımlı Boşnak-Türk mahallesinden yaya olarak geçip Başçarşı turumuza başladık. Seyâhat esnâsında gördüğümüz yerler şunlardır:

 

18. yy Boşnak mimârîsi ile yapılmış Sebîl/Osmânlı döneminden kalmayı başaran tek aktif sanat sokağı “Bakırcılar Sokak/Çarşı Câmii/Moriça Hân ve içerisinde bulunan Genç Müslümânlar Teşkîlâtı Lokali (Mladi Muslimani)/Kânûnî Sultân Süleymân’ın halaoğlu Gâzî Hüsrev Bey Câmii ve türbesi/Gâzî Hüsrev Bey Müzesi ve Kütüphânesi/Sâat Kulesi/Kurşunlu Medrese/Avrupa’nın ilk umûmî tuvaleti görülmüştür. [Öbür hafta, konumuza devâm edelim inşâallah.]

 

 

 

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı'nın önceki yazıları...