Bir kış ilacı kereviz

A -
A +

Doktorlar, sağlıklı beslenme için, her gün en az 5 çeşit meyve ve sebze tüketmemizi öneriyor. Meyve seçiminde pek fazla problem yok. Yaz kış her mevsim severek yiyebileceğimiz lezzette, sulu, tatlı meyveler var. Gelgelelim, sebzelerde durum değişik. Çok kişi sebze yemeklerinde fazla seçici. Mesela, bir arkadaşım tüm kereviz yemeklerini tabağına almaz. Bir diğeri, piştiğinde ev kötü kokuyor diye, lahanayı kesinlikle mutfağına sokmaz. Pırasanın da fazla hayranı olduğunu sanmıyorum. Geriye kalan havuç ile patatese bile söylenenleri tanıyorum. Onlar ne derlerse desinler, benim en sevdiğim kış sebzesidir kereviz hem tadını hem kokusunu beğenirim. Kereviz, Avrupa, Akdeniz Bölgesi ve Kafkaslarda bol yetişir. Hekimlerin babası Hipokrat hastalarına şunu önerirdi: "Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz, besininiz ve ilacınız olsun." HER DERDE DEVA Ortaçağ'ın ünlü hekimlerinden Sainte Mildegarde ona, her derde deva, evrensel bir ilaç gözüyle bakıyordu. Geçen gün elime geçen bir kitapta faydalarını okuyunca beğenim ikiye katlandı. Kereviz hakkında bakın neler yazıyor: > Böbrek hastalıklarına, böbrek ve mesane kumlarına, taşlarına karşı etkili bir doğal ilaçtır. > Gut hastalığının ve romatizmanın iyileşmesini kolaylaştırır. > Midenin daha iyi çalışmasını sağlar. > İştah açar ve organizmanın vitamin ve madensel tuz ihtiyaçlarını karşılar. > Zehirlenenlere karşı panzehirdir, kanı zehirli artıklardan temizler. > Zayıflamak isteyenler bol bol kereviz yesinler, hem tok tutar, hem de rejim sırasında organizmayı madensel tuzlar ve vitaminler yönünden destekler. KARACİĞER DOSTU Kereviz, karaciğerin bilinen tüm sebzeler içerisinde birinci sırayı alan dostudur. Kan dolaşımının, sindirimin, kan pıhtılaşmasının, hormon dolaşımının ve de pek çok biyokimyasal reaksiyonların oluşmasında (metabolizma) rol oynayan ve destek çıkan organımız karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasındaki etkinliği başka hiçbir sebzenin yerine getiremeyeceği bir özelliktir. Siroz hastaları için kereviz mükemmel bir destekleyicidir. Tedavi maksatlı kullanımda, kereviz kürü yapılmalıdır. Ancak, "kür" yapmak, o sebzeyi yağla, salçayla, soğanla pişirip yemek değildir. Kür yapılan sebzeyi az suda haşlayıp, içine hiçbir şey katmadan yemek gerekir. MUTFAĞIMIZDAKİ YERİ Bildiğiniz gibi kereviz, kökü toprak altında olan, yeşil saplara sahip bir sebzedir. Türk mutfağında kereviz yemekleri kök kısmından yapılır, yeşil yapraklar daha çok turşu yapımında kullanılır. Kereviz sapları turşulara iştah açıcı bir aroma verir. Ancak beslenme uzmanları tarafından önerilen kerevizin yeşil yaprakları ile birlikte alınması ve mümkünse yeşil yaprakları ile birlikte pişirilmesidir. Yeşil yapraklar baş ve gövdesinden daha çok vitamin ve madensel tuzlar taşır. Kerevizi en iyi koruma şekli, onu, yaprakları yukarı gelecek şekilde suyun içine koymaktır. Yazımın sonuna yine bir tarif eklemek istiyorum. Beğeneceğinizi umuyorum. Bu yemekleri kereviz sevmeyenlerin bile severek yiyeceğini sanıyorum. Denemesi sizden. Afiyet olsun! PORTAKALLI KEREVİZ Malzemeler: > 3 adet orta boy kereviz > 1 adet iri kuru soğan > 2 adet orta boy havuç > 1.5 çay bardağı zeytinyağı > 1 su bardağı portakal suyu (veya mandalina) > 1 çay bardağı su > 1.5 çay kaşığı şeker > 2 çay kaşığı un > 1 çay kaşığı tuz Yapılışı: Kerevizleri soyun (toprakta yetiştiğinden kirliliği fazladır) bol suyla yıkayın. Her biri elma dilimi gibi 8 parçaya kesin, yayvan bir tencereye düzgün bir şekilde dizin. Aralarına aynı boyda kesilmiş havuçları dizin. Soğanı yarım daire şeklinde doğrayıp, tuzla ovarak acısını atın. Kerevizlerin üzerine serpin. Portakal suyu, su ve şekeri karıştırıp tencereye dökün. En son zeytinyağı gezdirip, tencerenin kapağını kapatın, önce orta sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.