Şifa kaynağımız yeşil bitkiler

A -
A +

Ağaçların, bitkilerin yapraklanıp yeşile büründüğü ilkbahar ayları içindeyiz. Ancak beton yığınları içinde yeşile hasretiz! Sadece tarlada, bahçede, ormanda ki yeşil değil tabağımızdaki yeşil de çok mühim. Yenilebilen yabani otların modası var şimdi. Bu yazımda hemen her bölgede bulunabilen ve görece daha tanınmış bir kaç otu anlatmak ve onlardan yapılan değişik ve lezzetli birkaç tarif vermek istiyorum. Hindiba, ebegümeci ve ısırganı seçtim. Hindiba: Yaprakları kalsiyum, demir ve bakırca zengindir. Haşlama suyuna bir parça zeytinyağı ve limon eklenip içilirse, kanı temizler. Taze yaprakları haşlanır, salata ya da yemek yapılabilir. Tomurcuklarından turşu yapılır. Ebegümeci: İştah açıcı bir kokusu vardır. İri yapraklarından sarma yapılır, pirinçli yemeğine herkes bayılır, börek harçlarına, kavurmalara girer. Solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıklarında koruyucudur. Isırgan: Dikenleri ile cildimizi yakan ısırgan, şifalı bitkilerden biridir ve İngiltere'de adına bir şölen bile düzenlenir. A ve C vitamini ihtiva eder, kan dolaşımını artırır, diyabete karşı etkilidir. Çorbası, salatası, yemeği, böreği, köftesi yapılır. Karışık ot kavurmalarına konur. Isırganlı bulgur pilavı veya pirinç pilavı sevilerek yenen yemeklerimizdendir. Kabaklı hindiba salatası > 500 gr hindiba > 2 adet halka doğranmış kabak > 2 orta boy domates > 3 kaşık zeytinyağı > 2 diş rendelenmiş sarımsak, tuz Yapılışı: Hindibaları ayıklayın. Büyük bir tencerede kaynayan suda 5 dakika kadar haşlayın. Süzün doğrayın. Kabakları da haşlayın. Her ikisini servis tabağına alın. Domatesi rendeleyin, zeytinyağı ve sarımsakla birlikte tavada pişirin. Sos kıvamını alınca kabaklı otun üzerine gezdirin. Isırganlı Gözleme > 2 yufka > 1 demet doğranmış ısırgan > 1 avuç çökelek peyniri (lor) > 1 çorba kaşığı zeytinyağı > Tuz, kırmızı pul biber Yapılışı: Isırganları ayıklayıp üzerine biraz tuz gezdirip elinizle (eldiven kullanmayı unutmayın) ovalayın. Suyunu sıkıp peynir, pul biber ve zeytinyağı ile harmanlayın. Yufkaları dört eşit parçaya bölün, her parçanın içine harç yerleştirin. Bohça gibi kapatıp, üzerini yağlayın. Kızgın tavada alt ve üstünü kızartın. Ebegümeci Salatası > 1/2 kg ebegümeci > 2 diş sarımsak > 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı > Nar ekşisi > 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz > Tuz, kırmızı pul biber Yapılışı: Ebegümecini ayıklayıp kart ve sert yaprakları atın. Yıkayıp, tencerede kaynayan suda haşlayıp süzün. Kararmaması için çok soğuk sudan geçirin. Diğer tarafta dövülmüş sarımsak, nar ekşisi, zeytinyağı ve cevizi karıştırın. Derin bir kasede sos ve ebegümeçlerini harmanlayın. Kaynak Kitaplar: Ot-Gökçen Adar - Hayy kitap. Bir Ot Masalı - Tijen İnaltong - İletişim Yay. Yurdumun Yenilebilir Otları - Mutfak Dostları Derneği.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.