Zeytinyağlı lezzetler

A -
A +

Sanıyorum bu üçüncü kitap. Daha doğrusu benim bildiğim çok yazarlı üçüncü yemek kitabı. Kitabın tarifleri değişik kişilerden alınıyor. Bazen profesyonel, bazen eş-dost, bazen sadece tanınmış olmak yetiyor. Her kişiden bir tarif var kitapta. Kimi anneannesinin, kimi babaannesinin, kimi de kendi tariflerini veriyor. Sonra uygulama kısmı geliyor. Hem mutfak hem stüdyo olan bir mekanda tarif sahibi yemeğini yapıyor, resimler çekiliyor. Böylece değişik konseptte daha renkli, çalışması daha eğlenceli bir yemek kitabı ortaya çıkıyor. Olur mu olmaz mı, doğru mu yanlış mı, geçerli mi değil mi tartışmaya açılabilir. İki hafta önce tanıtımına gittiğim yemek kitabı da böyle hazırlanmış. Kütüphanemde aynı şekilde hazırlanmış üçüncü kitap olarak yerini aldı. YUDUM YUDUM LEZZET Adı: Yudum Yudum Lezzet - 40 sevilen isimden 40 zeytinyağlı tarif... Derleyen: Sedef İybar... Yudum zeytinyağları için basılmış. Şık, kaliteli, bol ve güzel resimlerle zenginleştirilmiş 111 sayfa. Kitaba tarif veren, yemeği yapan kişilerin çoğu Sedef Hanım'ın arkadaşları, dostları. Hepimizin bildikleri de var, tanımadıklarımız da var. Ama yemeklerin hepsi pratik, kolaylıkla yapılabilecek düzeyde. Zeytinyağı, günden güne değer kazanıyor. Mutfaklarımıza sağlık ve lezzet getiren yağ olarak biliniyor. Geçmişte, Türk mutfağının (Ege hariç) zeytinyağına yeni yeni alışmaya başladığı zamanlarda tek tip, tek kokulu yağları satın alıyorduk. Piyasada olan da buydu. Şimdi, her gün çoğalan markaların yanında, kokusuna, aromasına, yapım şekline, sıkılma tekniğine göre ayrılmış zeytinyağları mevcut. Satın aldığınız şişenin üzerinde, zeytinin cinsi, ağaçlarının yetiştiği bölge bile yazılı. Artık bölgeler arası rekabet söz konusu. Ayvalık mı, Edremit mi, Kilis mi onu bile şeçme şansımız var. ÜNLÜLERDEN TARİFLER Kitabın en çok hoşuma giden tarafı, tüm yemekleri, tatlıların zeytinyağı ile yapılması. Hemen hepsi hafif, pratik ve lezzetli. Bir başka övgüye değer konu da, kitabın satışından elde edilecek gelirin "Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı"na bağışlanacak olması. Bu suretle kimbilir kaç muhtaç çocuğa yardım eli uzanmış olacak. Kitapta yemekleriyle yer alan 40 ismi de burada sayıp dökmem imkansız. Ancak popüler dünyanın isimlerinden Gülben Ergen, ressam Kezban Arca Batıbeki, ressam İsmail Acar, modacı Dilek Hanif, Derya Baykal, şarkıcı Yonca Evcimik, Suzan Kardeş, Yüksel Uzel bu isimlerden bir kaçı. Kuşe kağıda hazırlanmış ve tarifler çok güzel profesyonel resimlerle desteklenmiş. Bakınca yemek arzusu veren tabaklar... Sizler için kitaptan iki tarif aktaracağım. Birincisi Alaturka Türk Müziğinde çok sevdiğim bir ses, Yüksek Uzel'den değişik bir enginar tarifi. İkincisi moda tasarımcısı Arzu Kaprol'dan yine ilginç ve lezzetli bulduğum bir tuzlu bisküvi tarifi. Ben her ikisini de denedim, beğendim. Umarım sizler de beğenirsiniz. Hep birlikte lezzet, sağlık, huzur dolu günlere... SODA İLE HAŞLANMIŞ ENGİNAR (...Tarif: Türk Müziği Sanatçısı Yüksel Uzel) Malzemeler: > 4 adet enginar > 1 adet orta boy soğan > 1 diş sarımsak > 2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı > 1 çorba kaşığı limon suyu > 1 şişe soda > 1 çay kaşığı tuz > 1 adet kesme şeker > 1 tatlı kaşığı pirinç unu > 1 çorba kaşığı doğranmış dere otu Yapılışı: Enginarla birlikte soğan ve sarımsağı bir tencereye koyun. Zeytinyağı, şeker, tuz, limon suyunu ilave edin. Pirinç ununu da ekleyin. Sonra sodayı üzerine dökerek sadece 10 dakika pişirin. Ateşi kapattıktan sonra tencerede 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dere otu ile süsleyerek servis yapın. Not: Demlenme süresini uzun tutarsanız enginarların çok çabuk yumuşamasını sağlarsınız. TUZLU BİSKÜVİLER (...Tarif: Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol) Malzemeler (20 adet için): > 2 adet yumurta akı > 3 çorba kaşığı naturel sızma zeytinyağı > 3 çorba kaşığı krema > 100 gr rende beyaz peynir > 1 su bardağı buğday unu > 1 çay kaşığı tuz > 1 yumurta sarısı > 1 çorba kaşığı çörek otu Yapılışı: Fırını önceden 180 C ısıtın. Mikserde yumurta akları, zeytinyağı, krema, tuz, peyniri çırpın, unu yavaş yavaş ilave edin. Hamur kıvamına gelince elinizle yoğurun ve bir kaba alın. Üzerini bezle kapatıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Hazır olunca hafif unlu bir yüzeye alın. Merdane ile 5 mm kalınlığında açın, 3 cm çapında kare ya da kalıpla kalp şekillerinde kesin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin, bisküvileri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu serpin. Isıtılmış fırında 15 dakika kadar kızarana kadar pişirin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.