Aydın'ın şirin ilçeleri Söke ve Didim gözünüzü de gönlünüzü de doyurur

A -
A +

Tarihî yapıları muhteşem denizi ve gün batımıyla farklı bir deneyim sunan Söke ve Didim ilçeleri gastronomi anlamında da oldukça güçlü... 

Ege Bölgesi’nin en güzel tatil beldelerini barındırıyorlar, verimli topraklarından dolayı tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği de yapmışlar. Tarihi derinlik ve zenginliğinin yanı sıra kendine has mimarisi ile ön plana çıkan, yerel kültürleri ile hayranlık uyandıran iki yakın ilçe; kuşkusuz ilk akla gelen gökyüzünün mavisinin Ege Denizi’yle buluştuğu, denizi, güneşi, kumu, muhteşem gün batımları, tarihî, kültürü, yöresel yemekleri ile SÖKE ve DİDİM.  İkisi de Aydın’ın parlayan yıldızları olmaya aday... Aslında Aydın gastronomisi anlamında en şaşırtıcı yerlerin başında bence SÖKE geliyor. Tatlı maya ekmek ile başlamak lazım. Nohut mayası ile yapılan tatlı maya ekmeği SÖKE’ye has olup, kahvaltıların vazgeçilmez bir parçası. Adresi ise SÖKE CUMHURİYET FIRINI. 

TURİZM VE LEZZET DURAĞI

Sökeli lezzet meraklıları Cumhuriyet Fırınından ekmeklerini alıyor doğruca YOĞURTÇU CAVİT (Aman dikkat pazartesi günleri kapalı). YOĞURTÇU CAVİT tam seksen bir yıllık anlı şanlı hikâye.  SÜT KAYMAĞI ile ünlü fakat öyle kremadan değil direkt sütün kaynatıldıktan sonra yüzü alınarak yapılıyor. Üstüne şahane bir süzme bal ve tatlı ekmek, aman Allah’ım rüya gibi bir şey. Bir de İzmir tulumu var ki iki yıl eskitilmiş şiir gibi. Artık kahvaltı bittiğine göre sırada öğle yemeği var diyeceğim ama siz yine de erken gidin çünkü her an bitti denilebilir. ŞİŞÇİ BÜLENT’ten bahsediyorum ve tabii ki ÇÖP ŞİŞ ve KÖFTESİ ile yaşayan bir efsane, kesinlikle sıra dışı bir karakter. 

Evet yemek işi tamam ise hadi bakalım DOĞANBEY KÖYÜNE. Burası eski bir Rum köyü. Taş evleri ve taş sokaklarının arasında kaybolup, Menderes havzasındaki dalyanları buradan izleyebilirsiniz. Artık yavaş yavaş akşam oluyor, şaşırtıcı bir akşam yemeği için hazır mısınız?  Unutmadan DİDYMA ANTİK KENTİ VE APOLLON TAPINAĞI da DİDİM’de. Türkiye’nin turizm sembolü hâline gelen MEDUSA heykeli ile ünlü. Didim merkeze sadece birkaç kilometre uzaklıktaki APOLLON TAPINAĞI’na da ev sahipliği yapan DİDYMA ANTİK kenti çok özel aslında. Bir antik şehirden çok burası antik zamanların kehanet merkezi olarak biliniyor. 

DAĞ İNCİRİ BİR BAŞKA

Sanırım artık acıktınız yolda giderken ve mevsim uygun ise İNCİR ağaçları aklınızı çalabilir. Aslında AYDIN İNCİRİ diye bir incir yok ancak en kaliteli incirler Aydın bölgesinde yetişiyor. Sırası gelmişken Nazilli, Germencik, İncirliova, Selçuk gibi ilçelerin dağ köylerinde de dünyanın en kaliteli incirleri yetiştiriliyor. Türkiye’de en çok üretimi yapılan SARI LOP incir türü, diğer taraftan Torbalı, Güzelbahçe ilçesine bağlı dağ köylerinde SARI DAĞ İNCİRİ ve BARDACIK İNCİRİ yetişiyor. Özellikle BARDACIK İNCİRİ çok ünlü, öyle ki dünyanın en kaliteli incir türü olarak biliniyor. 

YILAN BALIĞI 

Akşam yemeğiniz için BAFA GÖLÜ’nün harika YILAN BALIĞI var. Adresiniz ANADOLU HOTELS DİDİM CLUB. Bu işletme bence bölgenin en değerlisi ve kalitelisi... Sağladığı hotel konforu ve sahiliyle muhteşem. Açıkçası bugüne kadar en lezzetli balıklardan birisini burada yedim üstelik şahane bir gün batımı eşliğinde…  Genelde konaklama tesislerinde iyi yemek konusunda sıkıntı çekilir burada şaşırdığımı itiraf edeyim. Bu işletmede genellikle açık büfeden yedim yani deneyimlerim kişiye özel değildi. Mutfak Şefi Mehmet ÇETİN genç hırslı ve yetenekli. Bölgenin yenilebilir yabani otlarına hâkim ve Yılan balığı konusunda neredeyse ihtisas yapmış. Ondan aldığım bilgiler şöyle: Yılan balıklarının boyları 150 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Üremek için denizleri, yaşamak için de tatlı suları tercih ediyor. Yılan balıkları denizden Bafa Gölü’ne geçerek adaptasyon sağlıyor. Neslini sürdürebilmek için 6-7 bin kilometre mesafe gidiyor. Bafa Gölü’nden Ege Denizi’ne ardından Akdeniz’e, Cebelitarık’ı geçerek Atlantik Okyanusu’ndan karşı kıyıya ulaşıyor. Aslında oldukça meşakkatli bir yolculuk. Daha sonra aynı yolculuğu tekrar yapıyor. Bafa Gölü, Menderes’ten beslendiği için alüvyonla birikimi çok fazla. Yılan balıkları buradaki çamurlu bölgelerde daha fazla hayat alanı oluşturmak için kendilerine yer ediniyor. Son söz dünyada yaşanan kuraklığın ilerleyen yıllarda yılan balığı popülasyonunu da etkileyeceğine dikkatinizi çekerim. Bafa’da da su seviyesi düşüyormuş tatlı suya ulaşamayan yılan balıklarının hayatlarını sürdürme konusunda zorlanacağını unutmamak lazım, avlanan yılan balığında kotayı düşürmekte fayda var. 

Aydın'ın şirin ilçeleri Söke ve Didim gözünüzü de gönlünüzü de doyurur

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.