Kastamonu, İstanbul'a geldi

A -
A +

Batı Karadeniz coğrafyasında eşsiz ormanları ve zengin kültürel mirasıyla yeterince keşfedilmemiş bir turizm potansiyeline sahip, halk arasında ‘Evliyalar Şehri’ olarak da biliniyor. Diğer taraftan hemen yanı başında yer alan Küre Dağları Millî Parkı ve Ilgaz Kayak Merkezine yakınlığıyla oldukça merkezî bir konumda… Evet tabii ki Kastamonu’dan bahsediyorum. En çok ziyaret ettiğim ve her seferinde tekrar tekrar beni heyecanlandıran, eski çağlardan bu yana yöresel ve ÖZGÜN mutfağın birbirinden lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapana KASTAMONU.

Şüphesiz ki tarih sahnesinde yer almış birbirinden farklı özelliklere sahip medeniyetlerin, kendi yeme içme alışkanlıklarını ve mutfak kültürlerini oluşturmalarında yaşadıkları coğrafi şartlar ile o coğrafyada yaşayan kültürlerinin etkisi oldukça büyüktür.

LEZZETLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Her toplum kendi kültürünü şekillendirirken atalarından miras kalan gelenek ve göreneklerin izinden gitmiştir. Sanırım Kastamonu, tarihi derinliğini sofralara yansıtan çok az şehrimizden biri. Kısaca Kastamonu, kanyonlarıyla, yemyeşil ovalarıyla, zümrüt sahilleriyle, tarihiyle, kültürüyle, zengin mutfağı ve enfes tatlarıyla Türkiye’nin en özel yerleşimlerinden biri.  Kastamonu bu eşsiz turizm değerlerinin tanıtımı amacıyla 15. Kastamonu Tanıtım Günleri için 15-18 Eylül tarihleri arasında Maltepe İBB Etkinlik Alanı’ndaydı. Etkinlik KAS-DER (KASTAMONULULAR DAYANIŞMA DERNEĞİ) tarafından gerçekleştirildi. Kastamonu’ya dair kültürel tarihî değerlerin tanıtıldığı ve Kastamonu mutfağından özel tatların yer aldığı tanıtım günlerinde, ziyaretçiler Kastamonu’ya ait yöresel lezzetler ve Kastamonu kültürüyle buluşma imkânı buldu. Bu arada dikkat çekici olan, stantlarda ve yemek alanında sadece Kastamonulu esnaf ile Kastamonu’ya dair yöresel ürünlerin yer almasıydı. Çünkü şimdilerde bu tür etkinliklerde alakasız markalar yer alıyor, yani tam bir ticari operasyona dönüşüyor. Hâlbuki insanlar etkinliğe adını veren şehrin değerleri için geliyorlar umarım KASTAMONU güzel bir örnek teşkil eder.

HER ŞEY DOĞAL ÜRETİM

Şeyh Şaban-ı Veli GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE; GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE HER İŞİNİZ GÜLE GÜLE sözleriyle Kastamonu insanlarının dünyaya bakışını özetlemiş sanki. En doğal şartlarda üretilen ve özel bir kesimle elle dilimlenen Kastamonu PASTIRMASI, tadanların vazgeçemediği ETLİ EKMEĞİ, Kastamonu yaylalarının kokusunu veren TEREYAĞI, tabii ortamlarda yetişmiş hindiyle yapılan BANDUMA, kendine has tekniğiyle yavaş yavaş pişirilen KUYU KEBABI, siyez ile yapılan EĞŞİLİ PİLAV, dünyaca bilinen tescilli TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI, ELMA PEKMEZİ, pekmez suyuyla harmanlanan KEL SİMİDİ, yerken ağızda dağılan ÇEKME HELVASI, Küre Dağlarının bol oksijenli ormanlarında  üretilen KESTANE BALI, TOSYA’NIN PİRİNCİ dünyada genetiğiyle oynanmamış tek bulgur olma özelliğine sahip olan SİYEZ BULGURU ilk aklıma gelen Kastamonu lezzetleri. 

15. Kastamonu Tanıtım Günlerinde ünlü şefler, gurme ve köşe yazarları, Kastamonu mutfağının eşsiz lezzetlerinin sunulduğu OTANTİK BİR KASTAMONU SOFRASINDA bir araya geldi. Ayrıca turizm sektörünün önde gelen isimleri Kastamonu turizminin cezbedici güzelliklerini TURİZM SOHBETLERİ bölümünde konuştu. İş, siyaset, sanat, spor, turizm, gastronomi ve magazin dünyasının birçok renkli simasının bir araya geldiği, kültür, sanat, eğlence dolu ve Kastamonu’ya ait yöresel lezzetlerin yer aldığı programın düzenleyicileri başarılı ve etkili bir iş çıkardı. Örnek bir tanıtım çalışmasıydı. Bu vesileyle KAS-DER Genel Başkanı REMZİ ŞEN şahsında bütün emeği geçenlere teşekkür etmek isterim. Etkinlik budur ve böyle yapılır. Bol para harcayan ama karşılığını alamayanlara sevgi ile duyurulur.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Kastamonu, İstanbul'a geldi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.