​İyi okumak gerek

A -
A +

“Kitap zekâyı kibarlaştırır..." Cemil Meriç

Çarşı yerinde kitap satan bir kız uzaktan sevgilisinin geldiğini gördü. Yüzünde heyecanlı bir gülümseme belirdi ama eyvah, babası ziyaretine gelmişti ve yanında duruyordu! Delikanlı tezgâhın önüne henüz gelmişti ki
kız atıldı: “Alman yazar Yorg Daniel'in ‘Baban evde mi’ kitabını almaya geldiniz galiba?”

Delikanlı kızın yanında çatık kaşlarının altından dik dik bakan adamdan bakışlarını kaçırdı, kitapları karıştırır gibi yaparak: “Hayır, ben İngiliz yazar Tomas Munis'in ‘Seni nerede görebilirim’ kitabını almaya gelmiştim” dedi.
Kız: "O kitap yok ama ABD'li yazar, Patrice Olfer’ın ‘Elma ağaçlarının altında’ kitabını önerebilirim.”
Delikanlı: "Çok güzel! Belçikalı yazar Jean Barner in ‘5 dakika sonra ararım’ kitabını yarın getirebilir misin?”
Kız: "Memnuniyetle. Ayrıca Fransız yazar Michel Daniel'in ‘Asla yanlız bırakmam’ kitabını da tavsiye ederim.”

Olup biteni oturduğu yerden izleyen baba yavaşça ayağa kalktı ve söze karıştı: “Bunca kitap çok değil mi? Bunların hepsini okuyor mu?”
Kız: “Evet baba, o çok zeki bir çocuk hepsini okur.”
“Benim güzel ve sevimli kızım öyleyse ona Hollandalı yazar, Frank Martinis'in ‘Ben geri zekâlı değilim’ kitabını da öner… Ayrıca sen de, Rus yazar Muris İstanković'in “Amcan oğluyla evlenmeye hazırlan” kitabını mutlaka okumalısın.”

Ninem diyor ki: Okumak bir deva, anlamak bir şifadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.