SGK’nın en çok malulen erken emekli ettiği hastalıklar belli oldu!

A -
A +

Geçen yıl sonu itibarıyla kesinleşen rakamlardan en çok hangi hastalıklardan dolayı malulen erken emekli olanlar belli oldu. Malulen emeklilik, SGK uygulamasında en kolay ve en erken emeklilik sağlayan emeklilik çeşitlerinin başında gelmektedir. Normal emeklilikte yaş şartı ve belirli bir süre prim ile sigortalılık şartları varken malulen emeklilikte bu şartlar son derece daha basit ve azdır. Hatta yaş şartı bile yoktur…

Malulen emekliliğe esas alınan hastalık grupları

Malulen emeklilikte hastalıklara bağlı olarak çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmak temel şarttır. SGK uygulamasında maluliyet esas hastalık listesinde genel olarak nöroloji, göz hastalıkları, onkoloji, kulak burun boğaz hastalıkları, hematoloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, dermatoloji, kardiyoloji, damar hastalıkları, genitoüriner sistem hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, AIDS ve diğer hastalık grupları yer almaktadır.

Bakıma muhtaç hastalarda sigortalılık süresi şartı yok

Yukarıda saydığımız hastalıklarından birine veya bir kaçına yakalanmış olup 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olan hastalar bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulanabilirler. Çalışamayacak durumda bulunan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan hastalarda 10 yıllık sigortalılık süresi onwin şartı aranmamaktadır. 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır. 

En çok malulen emekli olan hastalar

SGK, en çok hangi hastaları malulen emekli yapmaktadır? Sorusunun cevabı aşağıda yer verdiğimiz SGK istatistiklerde yer almaktadır. Hemen belirtelim her yıl yayınlanan istatistiklere bakıldığında bu sorunun cevabının değiştiği görülmektedir. Geçen yıl kesinleşen branşlar itibarıyla en çok maluliyet kararı verilen hastalık/arıza çeşitleri aşağıdaki tabloda gösterilen şekilde gerçekleşmiştir.

SGK’nın en çok malulen erken emekli ettiği hastalıklar belli oldu!

2020 yılı istatistiklerine baktığımızda ilk sırada onkoloji hastalarının yer aldığı görülmektedir. Kanser hastalıkları bulunan sigortalılar %32,52 oranı ile açık ara ilk sırada bulunmaktadır. Bu çalışanları ikinci sırada %22,89 oranı ile psikiyatri hastaları izlemiştir. Üçüncü sırada nöroloji hastalıkları, dördüncü sırada ise genitoüriner sistem hastalıkları hastaları ve beşinci sırada diğer hastalıklar yer almıştır. Bu hastalıkları ise sırasıyla göz, kardiyoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, baş arızaları ve solunum yolları hastalıkları izlemiştir.

2019 yılında en çok maluliyet verilen hastalık/arıza çeşitlerine bakıldığında bu yıl ilk iki sırada yer alan onkoloji ve psikiyatri hastalarının değişmediği görülmektedir. Ancak bu hastalıklardan kanser hastalarının malulen emekli olma oranında %5’ten fazla bir artış olması dikkat çekmektedir.

SGK’nın en çok malulen erken emekli ettiği hastalıklar belli oldu!

Psikiyatri hastalarının malulen emekliliğinde düşüş

Malulen emeklilik denilince genellikle bedensel rahatsızlıklar akla gelmektedir. Yukarıda yer verdiğimiz tablolarda görüleceği üzere malulen emekliler arasında psikolojik hastalıkları olanların önemli bir yere sahip olduğu açıkça görülmektedir.

Psikiyatri hastalarının en çok malulen emekli olanlar arasında 2017 yılında 4. sırada, 2018 yılında 3. sırada yer bulduğu görülmektedir. 2019 ve 2020 yıllarında ise 2. sıraya kadar yükseldiği görülmektedir. En çok maluliyet verilen hastalıklar arasında psikiyatri hastaları 2018 yılında %12,3 iken 2019 yılında %24’e kadar yükselmiştir. Bu durumda bir yıl içinde malulen emekli olan psikiyatri hastalarının sayısı %100’e yakın artış olmuştur. 2020 yılında ise bu oran %22,89 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda psikiyatri hastalarının malulen emekliliğinde küçük düşüşler yaşandığını göstermektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.