Rusya’yı karıştıran harita!

A -
A +
Geçtiğimiz hafta MHP liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettiği harita, Rusya’da geniş yankı uyandırdı. Öyle ki Rus medyasında da çok sayıda analiz ve yorum yayınlandı.
Ancak bana göre en ilginç yorumu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov yaptı. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde diplomat olarak da görev yapmış olan Peskov, Moskova Devlet Üniversitesi Türkoloji bölümünden mezun olan bir Türkolog… Türk edebiyatını, kültürünü, tarihini, dilini ve folklorunu çok iyi bilen Peskov, Rusya1TV’ye verdiği mülakatta bakınız ne diyor:
"Türk ortaklarımız, Türk Birliği fikrini teşvik ediyor, bu normal. Türk Dünyası’nın merkezi Türkiye değil, Rusya Federasyonudur. Altay bölgesidir, her Türk için geldikleri o kutsal yer olan Altay, merkezdir. Bir Türkolog olarak bunu söylüyorum…”
Peskov, "bunu bir diplomat olarak mı bir Türkolog olarak mı söylüyorsunuz?" sorusuna “Bunu bir Türkolog olarak söylüyorum" diyor. Peki Altay coğrafyası birdenbire neden gündeme geldi?
Türk Devletleri Teşkilatı 8. Liderler Zirvesi sonrasında MHP Lideri Dr. Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye ederek gündeme getirdiği "Türk Dünyası Haritası"nda hem bağımsız Türk Cumhuriyetleri hem de Rusya Federasyonundaki Otonom Türk Cumhuriyetleri yer alıyor.
Ancak bu konuda en önemli yorumu Ünlü Rus Türkolog Vladimir Avatkov yaptı. Yakutistan coğrafyasının henüz Türk projeksiyonuna girmediğini söyleyen Avatkov’un şu cümleleri çok ilginç:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan geçen yıl bu bölgeye bir ziyaret gerçekleştirip Yakutsk Katedral Camii’nde dua etti ve şunları söyledi: Türkler ve Sahalar kan kardeşidir, bu nedenle cumhuriyetler arasındaki ilişkileri sadece turizmle değil, diğer alanlarda da geliştirmeliyiz." 
Avatkov, merkezi Kazakistan’da bulanan Uluslararası Türk Akademisi’nin çok ciddi çalışmalar yaptığını belirtip, bu akademinin Türk Edebiyatı, tarihi, coğrafyası gibi ortak ders kitaplarını Türk devletlerinde okuttuğunu, çok yakın zamanda bu kitapların, Tataristan, Dağıstan ve Yakutistan’a kadar gelebileceğini ve yayılacağını temel amacın Türk milletine has kültür ögelerinin keşfedilmesini sağlamak ve bu kabil bilimsel çalışmaları koordine etmek olduğunun altını çiziyor.
Yine Siyaset Bilimci Dmitry Rodionov da Orta Asya ve Transkafkasya coğrafyasının Ankara’nın yörüngesine oturduğunu Türk Akademisiyle, Türk Keneşi’ne kültürel katkı sağlandığını söylüyor ve ekliyor:
“Ankara, her şeyden önce, 'ağabeyine' önemli bir askerî-politik bağımlılığa giren ve 'Tek Millet-İki Devlet' ilkesinin ilan edildiği Azerbaycan'da başarılı oldu. Orta Asya'da her şey biraz daha karmaşık zira yerel seçkinler Türk vassalları olmaya hevesli değiller, ancak Ankara ekonomik olarak orayı aktif olarak zorluyor...
Yakutistan Rusya’nın en lezzetli lokmasıdır!
Çünkü Yakutya, elmas, petrol, uranyum, gaz, kömür gibi çok önemli zenginliklere sahip. Ancak Moskova aşılmadan Yakutistan’a ulaşmak da çok zor!
Türkiye’nin burada bir boşluğu var, Yakutlar Türk ancak farklı bir dine mensup, bu TURAN için engel midir? Şu an Ankara’nın Yakutistan’a uzak olması, sonsuza kadar uzak kalacağı anlamına gelmez! Erdoğan Pantürkizm fikirlerine yeni bir soluk getirdi. Türk Konseyi tam teşekküllü bir siyasi projeye dönüşmeye başladı!"
Evet Ruslar, devlet adamından gazetecisine olası jeopolitik ve konjonktürel gelişmelere nesnel yaklaşımlar ışığında bakıyorlar. Bu yüzden bütün siyasi manevraları başarıyla sonuçlanıyor.
Hasılı bizler de "Türk Dünyası"nı bütün veçheleriyle çok iyi bilmek zorundayız!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.