Yangın var!

A -
A +

Piyasalarda hükümet konusunda "işler yolunda" şeklinde algı oluşturulmaya çalışılıyor!.. Oysa şu ana kadar siyasi parti liderleri atacakları adımları netleştirmeye çalışıyor. Tamam demek için vakit çok erken. Muhalefet partileri bir araya gelemeyeceklerini görünce, AK Partiyle koalisyon seçeneklerini masaya yatırmaya başladı. Piyasaların yüzü döviz gevşedikçe borsa yukarı çıktıkça gülüyor.. Ama piyasada yabancı yatırımcının tavır değiştirdiği net biçimde görülüyor. Oysa bizim bu 'ara' dönemi yabancıyı çıkarmadan geçirmemiz gerek. Piyasa ise tam tersi hareket ediyor. Âdeta yabancının çıkış yapması için şartları oluşturuyor...

7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi tablo karşısında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvilde yoğun satışa geçti, stokları azaldı. Geçen hafta 51.3 milyar dolar olan hisse senedi stokları 49.6 milyar dolara geriledi. 40 milyar dolar olan tahvil stokları da 12 Haziran itibariyle 38.5 milyar dolara indi. Özetle yabancıların portföyü 1 haftada 3.2 milyar dolar azaldı. Bu tabloyu şöyle okumak lazım: Tek parti iktidarı bitti, yabancı ülkeyi terk ediyor. Seçim öncesinde yabancıların hisse senedi ve tahvil stokları toplamı 98 milyar dolar seviyesindeydi. 2 haftada 88 milyar dolara geriledi. Yani 10 milyar dolarlık çıkış yaşandı. 'Bastırılmış kur' ve yukarıda tutunan Borsa İstanbul, yabancıların çıkışı için mükemmel bir fırsat sunuyor. Yani hisse senetlerini yüksek fiyattan satıyorlar, dolarlarını düşük seviyeden alıyorlar. İki yönden kazançları var. Bizim bu döviz kaçışına izin vermememiz lazım, zira dengeler bozulursa fatura çok daha ağırlaşacak.

Sonuç: AK Partiyi dışarıda tutan seçim senaryoları yabancıyı ülkeden kaçırıyor. Zira siyasi istikrar olmayınca ekonomik istikrarın yerinde yeller eseceğini iyi biliyorlar...

Son gelinen noktada CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, MHP lideri Bahçeli'ye "Birlikte hükümet kuralım, başbakan sen ol" teklifinde bulunduğu ancak MHP'nin, AK Partiyle koalisyon yapmaya sıcak baktığı haberleri var. MHP genel başkan yardımcısı Mevlüt Karakaya'nın "AK Partinin dışarıda olduğu bir koalisyon alternatifi yok" sözü buzları eritti mi? Karakaya Bahçeli'den habersiz böyle bir açıklama yapabilir mi?

Türkiye seçimle uğraşırken, Suriye sınırında PKK ile PYD'nin birlikte, ABD desteğinde Kürt devleti kurma ihtimali güçlendi. Bu millî mesele karşısında AK Parti-MHP ittifakının bir an önce işbaşında bulunması büyük önem kazandı. Güçlü koalisyon yabancıyı ülkede tutar. Kırmızı çizgileri bir kenara bırakın, ülkeyi kurtarın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.