Hak şerleri hayreyler!

A -
A +
Piyasaların üzerine terör kâbusu çöktü. Peki saldırılar neden yoğunlaştı? Biliyorsunuz son 4 aydan beri Suriye sınırında PKK ile IŞİD arasında büyük bir savaş var. PKK, bu bölgede bir koridor açarak Akdeniz'e inmek istiyor. Neden? Çünkü Kuzey Irak'taki özerk bölgede 45 milyar dolarlık petrol rezervinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılmasını engellemek istiyor. Bu pasta bize ait diyorlar. PKK'nın Suriye kolu PYD'nin en büyük rakibi İŞİD. İkisinin de amacı Türkiye'yi saf dışı bırakarak petrol gelirine ortak olmak.. 7 Temmuz'da Türkiye kararını verdi, İncirlik üssünü ABD'nin kullanımına açınca IŞİD kudurdu..  Önce Suruç'ta canlı bombayla 32 kişiyi öldürdüler.. HDP hükümeti suçladı, PKK intikam duygusuyla 3 polisimizi şehid etti. Ardından IŞİD sınır savaşını başlattı. Ama hiç beklemedikleri bir tokat yediler.. Bütün askerî hedefleri yok edildi. ABD, IŞİD'i vuruyor, ama PYD'ye dokunmuyor. PYD'nin PKK'dan farkı yok, bizim 1 numaralı düşmanımız. Plan şu: ABD ile Türkiye, İŞİD'i bölgeden kovacak. PYD Kobani'ye hakim olacak. Ama sınırda 100 kilometrelik güvenli bölge oluşturulacak, Akdeniz'e koridor açılması engellenecek. Hiç endişeniz olmasın, bu sıcak temas uzun sürmeyecek.. PKK kalleş saldırılarını sürdürürse en büyük darbeyi HDP yiyecek. Boyun eğmezlerse erken seçimde barajın altında kalacaklar. 29 Temmuz'da meclis olağanüstü toplanıyor. Siyasi partiler ortak deklarasyonla teröre dur derse, gerilim sona erecek. "Hak şerleri hayreyler/Zannetme ki gayreyler/Ârif anı seyreyler.../Mevlâ görelim neyler/Neylerse güzel eyler..."
Koalisyon ihtimali rafa kalktı. Ankara'da tam bir orta oyunu var. Önce AK Partiyi dışlayarak çözüm bulmaya çalıştılar. Olmayınca, topu CHP'ye attılar. Liderlerin bayram öncesi görüşmesinden sonra ümitler arttı. Ancak "yolsuzluklardan hesap soracağım" diyen CHP, kendine bağlı belediyelerde ortaya çıkan usulsüzlük iddialarıyla sarsılınca, işi yokuşa sürdü. Önce Kılıçdaroğlu, "erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum" dedi..  Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin "adalet ve içişleri bakanlığı başta olmak üzere 14 bakanlık almazsak bu işi unutun" diye konuştu. Son noktayı CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal koydu: "Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret kasımda seçim var".
MHP zaten 7 Haziran akşamından itibaren seçim diyor. Bu iki olumsuz gelişme piyasaların havasını bozdu, borsa İstanbul'dan kaçış başladı, Türk Lirası değer kaybetti. Ama yabancı yatırımcılar negatif havaya rağmen pozisyonlarını arttırıyor. Geçen hafta hisse senedi stokları 53.2, tahvil stokları 40.2 milyar dolara çıktı. Eğer çöküş havası etkili olsa yabancı 93.4 milyar dolarlık portföy tutar mı?
Son ankette ortaya çıkan tabloya göre AK Parti bugün seçim olsa tek başına hükümet oluyor. Gelecek hafta CHP ile koalisyon macerası sona erdikten sonra piyasalar tek parti iktidarını satın almaya başlayacak. Dolarda tavan 2.750-2.770 TL aralığı.. Bu seviye görülürse satış emri verin.. BIST'te pozisyon açmak için endeksin 76-77 bin aralığına inmesini bekleyin. Enerji ve bilişim sektörlerinde büyük avantaj var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.