Kim korkar hain kurttan!

A -
A +
Türk ekonomisi siyasi belirsizliğe ve artan terör olaylarına rağmen dimdik ayakta. Bakmayın siz bir kaşık suda fırtına kopartarak, verilerle oynayan kendilerine hasbelkader yazar denilen hokkabazlara! Yazdıklarına kendileri bile inanmıyor. Ama bulundukları medya kuruluşu öyle istediği için yaşadıkları ülkeyi kötülemekten utanmıyorlar. Önce aşağıdaki gelişmeleri okuyun, sonra kararınızı verin.

 PETROL DÜŞÜYOR - ABD'de petrol kuyularının 669'a çıkmasıyla ABD'de stokların 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde seyretmesi ile Çin ekonomisindeki zayıflama petrol fiyatlarını 6 ayın en düşük seviyesine indirdi. 51.7 dolardan işlem gören brent petrol teknik olarak 50 dolar desteğinde tutunamazsa 48 dolara düşecek. Türkiye geçen yıl 6 ayda 27.3 milyar dolar petrol ürünü ithal ederken bu tutar 20.6 milyar dolara indi. Yüzde 25 azalan petrol faturası Türkiye'ye 6.7 milyar dolar kazandırdı.

DIŞ AÇIK DARALIYOR - Dış ticaret açığı haziran ayında 6.2 milyar dolarla beklentinin altında gerçekleşti. Tahminler açığın 6.3 milyar dolar olması yönündeydi. Mayısta 6.75 milyar dolara çıkan açıktaki daralma petrol fiyatlarında sert düşüşten kaynaklandı. Ocak-Haziran döneminde dış açık yüzde 16.3 azalarak 33.23 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın haziran ayında yüzde 61.9 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 65.9'a yükseldi

KONUT SATIŞI PATLADI - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu rakamlarına göre, bankalardaki altın mevduatı toplamı, 6 ayda 16.2 milyar TL'den 11.4 milyar TL'ye geriledi. Altın hesaplarındaki çözülme konut talebinin patlamasından kaynaklandı. Türkiye'de konut satışları, yılın ilk 6 ayında yüzde 21 artarak 635 bin 80'e ulaştı. Haziranda İstanbul 21 bin 612 ev satışı ile liderliği göğüsledi...

KÂRLAR DAĞLARI AŞTI -  Bankacılık sektörünün yılın ilk yarısındaki net kârı geçen yıla göre yüzde 11 artışla 13.76 milyar TL oldu. Krediler haziran sonunda 1.4 trilyon TL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün aktif toplamı 2.22 trilyon TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15.37 oldu. Reel kesim güven endeksi temmuzda 102.90 düzeyine çıktı. Ekonomik güven endeksi ise 83.56'ya tırmandı. Ekonomik güven endeksindeki artış imalat sanayi, hizmet sektörü ve perakende ticaretteki iyileşmeden kaynaklanıyor. 

ENFLASYON TEPETAKLAK - Temmuz ayında tüketici fiyatları 0.5 eksi, yıllık artış 5.62 düzeyine inerek 2013 mayıs ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Beklenti 6.59'du. Haziran ayındaki rakam %7.20'ydi. Bir ay önce %7.51 olan çekirdek enflasyon %7.31 düzeyine düştü. Büyümenin öncü göstergesi İmalat sektörü temmuzda 49 seviyesinden 50.1'e yükseldi. Sanayinin çarkları hızlı dönüyor. 50'nin üzerindeki rakamlar iyileşmeyi gösteriyor

NOTUMUZ DÜŞECEK Mİ? -
Moody's Cuma günü Türkiye'nin notunu verecek. Kredi derecelendirme kuruluşu notumuzu kırmasa da Türkiye'ye uyarı yapabilir mi? Şimdi herkes şu soruyu soruyor: Erken seçim ihtimalinin bu hafta içinde artması durumunda kredi notumuz düşürülür mü? Petrol ve emtia fiyatlarının düşüşe geçtiği yani cari açıktaki daralmanın belirginleştiği bir dönemde Moody's böyle bir riski göze alamaz. Büyük ihtimalle not değerlendirmesini bundan önce yaptığı gibi erteleyecek. 

Evet! kararınızı verin. Ülkede alarm zilleri mi çalıyor, yoksa bülbüller mi şakıyor!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.