Kızıl komünist!

A -
A +

Herkes haklı olarak soruyor: Putin’in Suriye’de ne işi var! Çok işi var!.. Rusya ile Suriye arasındaki en güçlü ilişki silah gücü.. Rusya’nın dünya silah ticaretindeki payı %37 ancak, Suriye’de %71... Sadece silah satmıyor, askerî araçların yedek parçalarını ve bakımını da yapıyor. Suriye ordusunda Rus malı 5 bin tank, 500 uçak, 41 gemi bulunuyor. Rusya’nın Tartus şehrinde deniz üssü var. Şam yönetimi yıkılırsa bu merkezi kaybedecek. Böylece Akdeniz’e inme hayali sona erecek. Rusya’nın Suriye’de bulunmasının en önemli sebeplerinden biri, Basra Körfezinden Avrupa’ya döşenecek doğalgaz boru hattı. Bu planın baş oyuncusu ise Katar. Katar’ın amacı Avrupa doğalgaz piyasasını ele geçirmek. Bunun için Suriye’yi kullanmak istiyor. Katar'ın DAEŞ’e açık destek vermesinin arkasında doğalgaz planı var. Rusya buna izin vermiyor. Esad rejimi yıkılırsa Putin büyük prestij kaybedecek.

Angajman kurallarını çok iyi bilen Rusya, kendi uçağını yem olarak kullandı. Türkiye jeti düşürdü, ardından Rusya bölgeye en gelişmiş savunma sistemini S-400’leri götürdü. Böylece uçaklarının vurulmasını engelledi. İsrail bile buna karşı çıkmadı. Şimdi Türkmenleri sivil-asker ayırt etmeden bombalıyor. Yardım konvoylarını vuruyor. Jeti düşürüldüğü için Türkiye’den gelecek tepkilere karşı kendini daha güçlü görüyor. Pentagon ve Hollanda’nın Türk tarafından acil durum frekansından yapılan geri dön, ikazlarını açıkça duymasına rağmen Rus jeti telsizini kapattığı için sınır ihlaline devam etti. Görüyorsunuz, jet düşürüldükten sonra ihlaller bıçak gibi kesildi. Amaç elde edildi. Rusya bu olaydan sonra PKK’nın Suriye kolu ABD kontrolündeki PYD’ye açık destek vermeye başladı. Tonlarca silah yardımı yapıyor. Niye, bölgede kamak için kahramanca savaşan Türkmenleri vursun diye.

Türkiye, 22 Haziran 2012 tarihinde üzerinde hiçbir mühimmat yükü bulunmayan F-4 Keşif Uçağının düşürülmesi sonrasında açıkladığı angajman kuralları ile hava sahası ihlallerine müsaade etmeyeceğini tüm dünyaya iletmişti. Bu olay sonrasında, sınır hattı üzerinde F-16 uçakları sürekli olarak devriye görevine başladılar. 23 Mart 2014 ve 16 Mayıs 2015 tarihlerinde hava sahasını ihlal eden Suriye’ye ait bir uçak ve bir helikopter Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından düşürüldü. Rus uçakları hava sahamızı 3 defa ihlal etti; tekrarı hâlinde istenmeyen olayların yaşanacağı konusunda Moskova’yı uyardık. Olayın ciddiyetini göstermesi bakımından, Türkiye hava sahasını ihlal eden insansız hava aracını 16 Ekim 2015 tarihinde düşürdük. Rusya ne kadar bu uçağın kendilerine ait olmadığını söylese de, aynı modele benzer İHA’ların Rusya tarafından üretildiği net biçimde ortaya çıktı.

Rusya, stratejik hedefleri için bir uçağını feda etti. Rus pilot, Türk uyarılarını duymadığını söylüyor. Yalan söylüyor. Uçaklarda iki telsiz kanalı kullanılır. Biri Guard kanalı, diğeri pilotların kendi tercihiyle kullandığı kanal. Guard kanalı uluslararası alanda mutlaka açık olmalıdır ve bu yüzden duymadık mazereti kabul edilemez. Guard kanalından bir çağrı geldiği zaman, diğer kanaldaki görüşme otomatik olarak kesilir ve pilot Guard’ı dinlemek zorunda kalır. Garip olan Türk uçağının radarının kilitlenmesinden sonra Rus uçağının hiçbir kaçma manevrası yapmaması. Buradan çıkan sonuç şu:

Rusya, Suriye’deki yerini sağlamlaştırmak için Türkiye’yi kullandı. İstediği sonucu aldı. Şimdi hedef Türkmenleri bulunduğu bölgeden kaçırarak Türkiye’ye sığınmalarını sağlamak. Türkiye haklı olarak buna karşı çıkıyor. Ama Ruslar ABD ile anlaştı. Onların maksadı Suriye ve Irak’ın üçte ikisini ele geçiren DAEŞ’i bitirmek değil, kendisine Akdeniz’e inmek için koridor açmak. Putin'in Türkiye'ye uyguladığı ambargolar tamamen kılıf. Bu yüzden devlet başkanı gibi değil, KGB başkanı gibi hareket ediyor!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.