En büyük darbe!

A -
A +
Avrupa Birliği Rusya’ya uyguladığı savunma, enerji ve finans sektörlerini kapsayan yaptırımları (cezaları) 6 ay daha devam ettirme kararı aldı. Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve Doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaşta dahli olduğu gerekçesi ile Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırım uyguluyor. Avrupa Birliği savunma, enerji ve finans sektörlerini kapsayan yaptırımları 31 Temmuz 2016’ya kadar uzattı. Rusya buna karşılık olarak Danimarka, Norveç ve Finlandiya turizm şirketlerinin charter şirketlerine hava sahasını kapattı. 
ABD PETROL İHRAÇ EDECEK-Küresel piyasaların nefesini tutup izlediği ABD Merkez Bankası beklendiği gibi 9 yıl aradan sonra faiz artırım kararı aldı ve politika faizini %0.25'den %0.50'ye çıkardı. Banka, ABD ekonomisindeki toparlanmanın bir gerekliliği olarak bu ayarlamayı yaptığının altını çizerken, önümüzdeki dönemde faiz artırımlarının kademeli bir tempoda gerçekleşeceğini vurguladı. Noel baba rallisi kısa sürdü. ABD'de federal hükümetin "kapanma tehlikesi", 1.14 trilyon dolarlık bütçeyi kapsayan "torba yasa tasarısı"nın Kongre'den geçmesiyle ortadan kalktı. Torba tasarıyla birlikte ABD'de 40 yıldır yürürlükte olan ham petrol ihracat yasağı kalktı. Başkan Obama yasayı onayladığı anda Putin hayatının en büyük darbesini yiyecek.
PETROL 11 YILIN DİBİNDE-ABD'de petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta %17 oranında artarak 541'e yükselince Brent Petrol 36.17 dolarla 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine düştü. ABD'de ham petrol 34.45 dolardan işlem görüyor. Petroldeki aşırı değer kaybı ilk kurbanını verdi. Azerbaycan Merkez Bankası dalgalı kur sistemine geçmek zorunda kaldı para birimi Manat %47 değer kaybetti. Azerbaycan’daki devalüasyon beklenen bir durum olduğu için Türk şirketleri olumsuz etkilenmeyecek. 
IMF’DEKİ KOTA PAYIMIZ ARTTI-Başkan Obama'nın imzasının ardından yürürlüğe girecek yasa tasarısında Türkiye'nin de yer aldığı yükselen piyasa ekonomilerinin IMF'deki kota payı ve oy gücü arttırılıyor. Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya IMF'nin en büyük 10 üyesi arasına giriyor. Türkiye'nin kota payı da yüzde 0,61'den yüzde 0,95'e çıkarılıyor. Böylece, şu an IMF'ye üye olan 188 ülke içinde 32. konumda bulunan Türkiye, ilk 20 ülke arasında yer alacak. İşte bu gelişme Türkiye’yi pozitif ayrıştırdı, Türk Lirası güçlendi, faiz geriledi. Dolar 2.900 TL'de tutunamazsa 2.880 TL'ye düşer.
FAİZ KORİDORU DARALACAK-Evet FED beklendiği gibi faizleri 9 yıl aradan sonra 25 baz puan arttırmak zorunda kaldı. Şimdi gözler bizim merkez bankamızda. Bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında 25 ila 100 baz puan faiz artış beklentisi var. Ağırlıklı görüş, 50 baz puan olacağı yönünde. Ama benim tahminime göre faiz koridoru 100 baz puan daraltılacak. Yani politika faizi 7.50’den 8.00’e çıkarılacak. Borç verme faiz oranı 10.75’ten 10.25’e indirilecek. Zira FED’in faiz arttırdığı 15 Aralık’tan bu yana TL en yüksek değer artışına sahip para birimi oldu. Petrol düşüyor, sebze meyve ucuzluyor, Rusya ile yaşanan kriz ikinci plana düştü, AB ile sıcak dönem başladı, İsrail ile doğalgaz anlaşmasının eli kulağında. Böyle bir ortamda faiz artmaz, tam aksine aşağı çekilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.