Can simidi

A -
A +
DÜNYANIN 1 numaralı gündem maddesi ne Çin, ne FED, varsa yoksa petrol... Bir zamanların kara altını şişe suyundan ucuz hâle gelince ateş bacayı sardı. Petrol şirketlerinin kazançlarında büyük azalma var. Sektörde binlerce çalışan işsiz kalıyor. Sadece İngiliz devi Shell 10 bin kişinin işten çıkarılacağını açıkladı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’ye göre küresel mali sistem tehlikeli biçimde istikrarsız hâle geldi. Sosyal ve siyasi ortamı tehdit edecek iflaslar başladı. Durum 2007’den daha kötü. Ülkelerin borçları son 8 senede çok şişti. Durgunluk devam ederse, bu borçların önemli kısmı ödenemeyecek, büyük sorunlar çıkacak. Avrupa bankaları 1 trilyon euro geri ödenmeyen borç stokuna sahip. Saç tıraşları yapılmadan (borçların bir kısmı silinmeden) rahat nefes almak yok. Davos'un yıldızı Türkiye...

Büyüme hızı %4'e çıkan ülkemizde doğrudan yatırım yapmak için dev şirketler kuyruğa girdi...

27.50 dolarla dip yapan petrol ABD ve Avrupa’da soğuyan hava ve güçlenen piyasa desteğiyle 30 doları aştı. Ama bu yükselişe kalıcı gözle bakılmıyor. Zira Avrupa’ya ucuz petrol satışına başlayan İran günlük üretimini 300 bin varil arttırıyor. Ve ABD, 40 yıl aradan sonra ilk defa petrol ihracatına başladı. Teksas’tan yola çıkan petrol tankeri İsviçre'ye gitmek üzere Marsilya limanına mal boşalttı.

Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin politika duruşumuzu mart ayında yeniden değerlendireceğiz sözü, ek parasal genişleme hamlesi geliyor şeklinde algılandı, euro değer kaybetti, borsalar atağa kalktı. Zira ucuz euro, Avrupa ülkelerinin ihracatlarını yani mal satmalarını kolaylaştırıyor. Avrupa merkez bankasından gelen sinyaller Türk Lirası için can simidi olacak. Şubat ayında Çin'de başlayacak olan yeni yıl tatili ile birlikte piyasalar rahatlayacak. Açıklanan göstergelerdeki bozulma ve Şanghay borsasındaki sert satışlar piyasaların dengesini bozuyordu. Çin’in bir süre için devreden çıkacak olması olumlu katkı sağlayacak...

ABD’de açıklanan göstergelerin kötüleşmesi sonunda mart ayında FED’in faiz artış ihtimali %23 seviyesine düştü. 1 ay süreyle piyasalar rahat nefes alacak. Borsa İstanbul 80 bin puana doğru yoluna devam eder... Bilişim, iletişim, enerji ve kimya sektörlerinde pozisyon açabilirsiniz. Euro dolara karşı zayıflayınca, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanmaya başlıyor. 16.50 güney Afrika randına inen dolarda taban seviye 3.00 TL... Kırılırsa 2.985 TL’ye çekilecek. Burada tutunamazsa 2.950 TL gündeme gelecek. Dolar yükselişine kısa bir süre için ara veriyor, hesabınızı buna göre yapın. Dolar endeksinin 99.40 düzeyine çıkmasına rağmen altın 1100 dolar seviyesindeki yerini koruyor. FED’in mart ayında faiz artış ihtimalinin azalması, altına destek veriyor. 1090 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece 1110-1120 dolar aralığı hedef olacak.

Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı, serbest piyasada dolar değer kaybettiği için kademeli şekilde 102 liraya dönebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.