Son hamle!

A -
A +
Küresel rüzgârı arkasına alan Türk piyasaları istim üstünde. Ülkeye fon girişinde büyük artış yaşanıyor. Borsa zirveden zirveye koşuyor. Türk lirası değer kazanıyor. ABD’de faiz artış sürecinin enflasyonun gerisinde kalacak olması, gelişen ülke para birimlerinin güçlenmesini sağlıyor. 1 haftada bu piyasalara 4 milyar dolar girdi. Hazine, 10 yıllık "eurobond", yani yabancı ülkeler için çıkardığı borçlanma senedi sattı. 200 yatırımcının 4 kat talepte bulunduğu 2027 vadeli kâğıtlarımızdan 1 milyar 250 milyon dolar sattık. Bu para 23 Şubat’ta hazinenin kasasına girecek. Hazine 2017 yılı için 6 milyar dolar tutarında tahvil ihracı öngörmüştü. Bunun 3.25 milyar doları tamamlandı, hem de daha iki ay sona ermeden. Çok önemli güven testinden de başarıyla çıktı. İşin en kritik kısmı ne biliyor musunuz? Ödediğimiz faiz 50 baz puan düşerek 5.65 oldu. Türkiye’nin kredi notu düşerse yurt dışından yaptığı borçlanmalarda yüksek faiz öder diyorlardı, tam aksi oldu.. Merkez Bankası Türk lirasının değer kazanmasını sağlayacak adımlar atmaya devam ediyor. İhracatçıların dolar olarak aldığı reeskont kredilerinde geri ödemelerin Türk lirası cinsinden yapılabileceğini açıkladı. ihracatçılar 1 Ocak’tan 31 Mayıs’a kadar vadesi dolacak yani 5 aylık ihracat kredilerini hem de 2 Ocak’taki kur üzerinden yani 3.53 TL’den ödeyecek. Bu imkân, 5 milyar dolar civarında bir dövizin TL’ye çevrilmesine yol açacağı için kurlarda sert gerileme başladı. Kısa vadede doların 3.50-3.55 TL aralığına indiğini görürseniz şaşırmayın...
Türk ekonomisini uçuracak Varlık Fonu’nu dünyaya tanıtmak için müthiş bir adım atılıyor. Varlık Fonu danışma kurulunda eski ABD başkanlarından Obama ve Clinton da yer alacak. Fonun bu önemli isimlerle bağlantıya geçilmesi için dünyaca ünlü üst düzey insan kaynakları danışmanlığı veren şirket Egon Zehnder ile anlaşma sağlandığı ve çalışmalara başlandığı bildiriliyor. Yaklaşık 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen fon yabancı yatırımcıların akın akın gelmesini sağlayacak. Eski ABD başkanlarının vitrinde bulunması milyarlarca dolarlık varlığa sahip ABD’li fonların güvenini kazanacak. Hükûmet ekonomiyi canlandırmak için tüm tedbirleri alıyor. Beyaz eşyada ÖTV; mobilyada KDV indirimi büyük hareketlilik sağladı. 20 yıl vadeli satışa sunulan konut sektöründe satışlar kelimenin tam anlamıyla patladı. Döviz kurlarındaki gevşeme Türk şirketlerinin ödemelerinde büyük rahatlamaya yol açıyor..
Geçen seneyi -Rusya ile yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve terör saldırılarının etkisiyle- büyük kayıpla kapatan Türk turizminin yüzü erken rezervasyonlardaki %50’lik artışla gülmeye başladı. Özellikle Rus turist sayısının 5 milyonu aşacağı belirtiliyor Suriye’de başlatılan askerî harekât karşısında DEAŞ’a karşı büyük zafer elde edilmesi Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarını arttırıyor.
Trump yönetiminin PKK’nın uzantısı olan PYD ve YPG’ye karşı mesafeli durması, Rusya’nın operasyonlara tam destek vermesi piyasalardaki iyimser havanın kalıcı hâle gelmesini sağlıyor. Şu anda son bir hamle kaldı. Referandum... 16 Nisan’da onu da geçerek tam düzlüğe çıkacağız...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.