Özlenen tablo!

A -
A +
Referandum süreci tamamlandı. Halk tercihini ortaya koydu. Bu iş bitti. Artık bunun üzerinde konuşmaya gerek yok. Sonucu beğenmeyenler tabii ki olacak. Ama bunlar görüşlerini kendilerinde saklamaya mecburlar. Zira ortalığı karıştırmaya, siyasi kaos çıkarmaya gerek yok. Erken seçim filan da yapılmayacak. 2019’a kadar sandık başına gidilmeyecek. Üzerimizden büyük bir yük kalktı. Fransa da Cumhurbaşkanlığı seçimini yaptı. Liberal aday Emmanuel Macron %23,9, aşırı sağcı Marine Le Pen %21.7 oy alarak ikinci tura kaldı. 7 Mayıs’ta kozlarını paylaşacaklar. Ama genel beklentiye göre, yarışa katılan 11 adaydan 7’si piyasa dostu Macron’u destekleyecek. Son ankete göre %62 oyla Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olacak. Bu işe en çok AB sevinecek. Zira İngiltere’nin ayrılışından sonra birlik temelinden sallanmaya başlamıştı. Almanya ve Fransa Avrupa Birliğinin iki büyük temel taşı biliyorsunuz. Evet bu ihtimalin ortadan kalkması risk iştahını arttırdı, Euro öncülüğünde tüm dünya para birimleri dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Altın da tahmin ettiğim gibi sert gerileme potasına girdi. Borsa İstanbul yabancı talebiyle zirveden zirveye koşuyor. Yabancıların BIST’teki payı %65’i aştı. Hisse ve tahvil stoklarının toplamı 67 milyar doların üzerinde.. Bu çok büyük bir rakam. 93 bini aşan Endeksin ilk durağı 95 bin puan.. Geçerse önce 98 ardından 100 binli seviyelere ulaşacak. Şirketlerin piyasa değerinin 718 milyar lirayla rekor düzeye ulaşması büyük kazanım. Merkez Bankasının çarşamba günkü toplantısında faizleri değiştirmesi beklenmiyor. Ama geç likidite penceresinde 50 baz puanlık artışa gidebilir...
Yurt dışından fon akışı artıyor. Türk Lirasının değer kazanması maliyetlerin düşmesinde önemli rol oynayacak. Enflasyon rakamlarının mayıs ayından sonra yönünü aşağı çevirmesini bekliyorum. TL güçleniyor. Petrol düşüyor. Bu durumda akaryakıt fiyatlarının aşağı çekilmesi kaçınılmaz sonuç. Dolar/TL’de yön aşağıya dönmüş durumda. Ocak ayında 3.94 TL ile rekor düzeye ulaşan dolar, bugün itibariyle 3.58 TL seviyesinde seyrediyor. İyimser hava güçleniyor. Dolar için kritik destek seviyesi 3.55 TL.. Tutunamazsa 3.50 TL’ye dönecek görüntü taşıyor. Ama hemen hatırlatıyorum bu aralık alım için çok uygun bir seviyedir.
16 Nisan’dan alnının akıyla çıkan ülkede gündem tamamen ekonomi.. Yapısal reformlar, istihdam seferberliği, teşvikler. İlk sırada yer alıyor. Rusya ile önce vize serbestisi sağlanacak, ardından ürün yasakları ortadan kalkacak. ABD’de üretim artışı petrolü aşağı çekiyor. Brent petrol 52 dolar seviyesinde.. Petrol Üreten Ülkeler Örgütü OPEC 25 Mayıs’ta toplanarak günlük üretimin 1.8 milyon varil azaltılmasını öngören anlaşmanın uzatılmasını görüşecek. Dolar endeksi 99 düzeyine indi, ama altın da yönünü aşağı çevirdi. Neden? Jeopolitik riskler azalıyor. Çin, Kuzey Kore’yi bir çılgınlık yapmaması konusunda uyardı. Fransa’daki seçimden de piyasaları korkutan değil tam tersi rahatlatan sonuç çıktı. 1294 dolarla tavan yapan ons 1270 dolarlar seviyesinde hareket ediyor. Altında kısa vadede yeniden 1250 dolarları görebiliriz.
Kapalıçarşı’da 153 lirayla tarihî zirve yapan 24 ayar külçenin gramı hızla 140 liraya iniyor. Altın almak için acele etmeyin. Ama satış için hâlâ yer var...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.