Küçük para!

A -
A +
Küresel risk iştahında büyük artış yaşanıyor. Temelinde yatan gelişme doların aşırı değer kaybı... Peki dolar niye dünya para birimleri karşısında son 3 yılın en düşük seviyesine indi? Trump’ın ekonomik kararlarda korumacılık anlayışı ABD’nin dış ticaret açığını arttırıyor. ABD hazine bakanı Munchin’in "zayıf dolar dış ticareti arttıracak" sözü, kayıpların artmasında önemli rol oynadı. Trump, Davos’ta bir açıklama yaparak "güçlü dolar istiyorum" dedi. Ama piyasa buna çok sınırlı tepki verdi. Yani ciddiye almadı.. Büyük Amerika’nın küçük parası şu anda yerlerde sürünüyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin "veriler güçlü ekonomik büyümeyi teyit ediyor. Ekonomi beklenenden daha fazla hızlandı" sözü avro dolar paritesini 1.25 sentin üzerine taşıyarak, 4 yılın zirvesine çıkardı. Trump’ın açıklamasından sonra çok kısa bir süre için 1.2390 sente döndü, ama tutunamadı, haftayı 1.25 sent seviyesinde tamamladı.
ABD’de yatırımcı güvenli limandan kaçıyor. 10 yıllık ABD hazine bonolarını satıyor, hisse senetlerine giriyor. Faizler 2.65 düzeyine tırmandı. Gelişen ülke paraları atağa kalktı. 11.80 Güney Afrika randına inen dolar serbest piyasada 3.73 TL’yi gördü. Haberiniz olsun 3.70 desteğini kırarsa 3.68 TL’ye dönecek görüntü taşıyor.
CARİ AÇIĞA NEŞTER-Hükûmet, Türkiye’nin dış ticaret açığının önemli bölümünü oluşturan ithal edilen 5 sektördeki 43 ürünü “yerlileştirmek” için çalışma başlattı. 305 organize sanayi bölgesi, 732 Ar-Ge merkezi, 129 tasarım merkezi ve 69 teknoloji geliştirme bölgesi yerlileştirme programına dahil edildi. Bu çalışma sonunda 14.6 milyar dolar daha az ithalat yapılması planlanıyor. Böylece yıllık 56 milyar dolarlık cari açık, 42 milyar dolara inecek. İkinci adım döviz geliri olmayan şirketler döviz kredisi alamayacak. Cari açıktaki daralma döviz kurlarının gevşek kalmasına çok önemli katkı sağlayacak. Kurlar düşük kalınca maliyetler azalacak, enflasyon tek haneye inecek. Kurumsal yatırımcılar düşük dolar fırsatını kaçırmadı. Ödemelerini garanti altına aldılar. Geçen hafta 2.5 milyar dolarlık alımın 1.9 milyar dolarını şirketler gerçekleştirdi. Döviz mevduat toplamı 167.8 milyar dolara yükseldi. Bunun 90 milyar doları kurumsal, 77.8 milyar doları bireysel yani vatandaşa ait.
ABD NEDEN KORKUYOR?-Suriye’nin Afrin kentine yönelik askerî operasyonların uluslararası kamuoyunda kabul görmesi TL üzerindeki baskıyı kaldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan telefon diplomasisine yönelik her iki taraftan gelen açıklamalar karşılıklı kaygıların belirtilmesiyle sınırlı kaldı. Şimdi Türkiye Afrin ve Menbiç’teki askerî operasyonlar sonunda, ABD’nin YPG’ye verdiği silahları ele geçirirse ne olur? ABD bundan mı rahatsız oldu sorusu soruluyor.. ABD’ bugüne kadar Türkiye’ye verdiği hiçbir sözü tutmayarak büyük güven kaybetti. Artık sözüne itibar edilmiyor. Kimse çıkıp da Amerika’ya senden 11 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkede ne işin var diye sormuyor. Oradaki terör örgütlerini neden tepeden tırnağa silahlandırdın, diyemiyor? Bu teröristler ABD’nin başına büyük dert açacak, verdikleri silahları alamayacaklar. Eğer Türkiye’ye karşı kullanmaya kalkarlarsa işte o zaman ortalık fena hâlde karışacak. ABD bundan korkuyor!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.