Vay canına!

A -
A +
Türkiye’de faizler yüksek. Herkes şikâyetçi. Vatandaş, iş adamı, siyasetçi “düşsün” diyor. Peki faizler nasıl düşecek? Piyasalar arz talep dengesiyle hareket eder. Talep çoksa arz artar.. Talep azalırsa arz düşer. Fiyatlar bu formüle göre şekillenir. Türkiye’de banka imparatorluğu var. Ekonomide en yetkili kurum onlar. Zira faizi ilan ederek, Türk lirasının yönünü çiziyor, enflasyonu belirliyor. Buna ister "sömürü düzeni" deyin, ister "resmî soygun" deyin ne derseniz deyin, bu canavarı biz büyüttük. Nasıl mı? Krediye dayalı büyüme sistemini seçerek. Firmalar daha fazla para kazanmak için daha çok üretim yaptı. Bunu yaparken borçlandı.. Borçlarını yüksek faizle ödedi. Artık bu sarmalın içine girmişti, çıkamazdı, devam etti, ödedikçe borçlandı, borçlanınca daha çok kredi çekti. Bugün sistem zenci saçına dönmüş durumda! Bankalar baktı ki, kredi talepleri yağmur gibi yağıyor. Mevduat toplama yarışına girdi. %15 verdikleri parayı %22’yle satıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz tepkisinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı. Bankalar geçen yıl verdikleri kredilerden tam 200 milyar 235 milyon lira net faiz geliri elde etti. Buna karşılık topladıkları mevduata 93.5 milyar lira faiz ödediler. Ne kadar büyük para kazandıklarını görüyorsunuz değil mi? "Biz büyük sermaye yatırdık, bu para bizim hakkımız" diyorlar. Vay canına!..
47.2 milyar lira tüketici kredilerinden, 9 milyar lira kredi kartlarından, 30 milyar lira da taksitli ticari kredilerden faiz topladılar. Asıl kredi faizi geliri ise 113.8 milyar lira ticari kredilerden geldi. Yani özetle söylemek gerekirse, şirketlerimiz 1 yıl boyunca bankalara çalıştı.. Oysa, krediyle büyüme yerine öz kaynakla büyüme tercih edilseydi, yani şirketler kazançlarını sermayelerine ekleyerek yollarına devam etseydi, o zaman faiz problem olmaktan çıkardı.
Bir ülkede faizler enflasyonun en fazla 2 puan üzerinde olmak zorundadır. Türkiye’de enflasyon ocakta 10.35 oldu. Bu durumda faizin 12.35 olması lazım. Ama 10 puan üzerinde. Bankalar alternatif çözümler devreye girmediği takdirde bu faizi ASLA indirmez. Tüm kamu kurumlarını varlık fonunda toplarsınız. Zaten önemli bir kısım katıldı. Ortaya atıyorum, 10 trilyonluk bir rakam çıkar. Bunu teminat gösterip yurt dışından aldığınız ucuz krediyi, Türkiye’de dağıtırsınız. Faizi de istediğiniz gibi belirlersiniz. Bankalar yola gelir. İsterse gelmesinler. Düşük faiz ekonomide büyük canlılık getirir. Ticarette bayram havası yaşanır. Konut satışları artar, otomobil satışları patlar. "Faiz düşünce döviz artar" diyorlar. Bu sistemde değil. Niye? Büyüme hızı tahminleri aşınca ülkeye sermaye yani dolar yağar. Şirketlerin hisseleri kapışılır, kurlar yükseleceği yerde düşer. Düşünmeyin, uygulayın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.