Çift katlı ekmek kadayıfı!

A -
A +
Hükûmet bireysel yatırımcıların bankalarda atıl duran yaklaşık 80 milyar dolarlık kaynağı harekete geçirmek için tarihî bir adım attı. Pazartesi gününden itibaren talep toplama yöntemiyle avro ve dolar cinsinden devlet tahvili satılacak. Senetler, 28 Aralık Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Döviz tahvilleri 1 yıl vadeli veya 6 ayda bir kupon ödemeli olarak ihraç edilecek. Avro cinsi devlet tahvilinin 6 aylık kupon oranı yüzde 1,25, yıllık getiri oranı yüzde 2,50 olarak belirlenirken, dolar cinsi devlet tahvilinin 6 aylık kupon oranı yüzde 2, yıllık getiri oranı ise yüzde 4 olacak. Asgari talep tutarı 10 bin avro/dolar olacak. Bankalar yıllık avro hesabına %0.50 ila %0.75 arası, dolara %1.25 ila %2 arasında faiz veriyor. Yani avro tahvili alanların yıllık kazancı yaklaşık 5 kat, dolar tahvili alanların yıllık kazancı 3 kat artacak. 
Devlet vatandaştan döviz alıp kâğıt verecek. Aldığı dövizler kredi olarak yeniden vatandaşa dönecek. Piyasada para bolluğu yaşanacak, faizler düşecek. Döviz satışları yoğunlaşınca kurlar gevşeyecek. 
Bu konuda daha önce defalarca yazdım, kaynak içimizde bunu harekete geçirin diye.. Sonunda doğru yol bulundu. Eloğluna muhtaç olup, kredi dilenmek yerine kendi vatandaşımızın tasarrufunu değerlendirmek en akıllı yöntemdir...
Döviz fiyatı artsa da azalsa da döviz hesaplarındaki anaparada değişiklik olmuyor. Vatandaş huzursuz.. Dövizini satıyor, kurlar düşüyor, zarar ediyor.. Döviz alıyor, kurlar yükseliyor, bu defa maliyetler artıyor, kazancı enflasyon olarak cebinden çıkıyor. 
Hazine tam zamanında harekete geçti, döviz tahvili satarak son derece isabetli bir karar verdi. Vatandaşın devletten alacağı tahvil ile hem dövizi döviz olarak kalacak, hem de ekstra bankaların verdiğinden çok daha fazla getiri elde edecek. Buna “çift katlı ekmek kadayıfı” denir. İlk hedef 5 milyar, sonraki 10 milyar dolar olarak belirlendi. 20 milyar dolara ulaşılırsa Türkiye’deki büyüme hızı %5’i aşar, dolar 4.80 TL’ye düşer. Faizler %12’ye döner. En son rakamı size söyleyeyim: Yerli yatırımcıların bankalardaki döviz mevduat hesapları toplamı 7 Aralık’ta biten haftada 663 milyon dolar artarak 158,5 milyar dolara yükseldi. Bunun yarısından fazlası bireysel müşterilerin yani halkın, geri kalan kısım kurumsal yatırımcıların yani şirketlerin. Onlar büyük oranda ithalat yaptıkları için karanlığa kurşun sıkmıyor, gelecekteki borçlarını ödemek için döviz tutuyorlar. Dövize endeksli tahvil ihracıyla toplanacak dolar ve avrolar Merkez Bankası kanalıyla piyasaya ihtiyaç dâhilinde sürülebilir, karşılığında toplanan TL bankalar eliyle kredi olarak kullandırılır. Böylece hem TL’nin değeri korunmuş olur, hem de faiz oranları düşerek yatırımların gerçekleşmesinde çok önemli destek sağlar. 
2019 için aşırı ekonomik durgunluk öngörüsünde bulunanlar, özellikle kredi kuruluşları ve uluslararası yatırım bankaları yine yarı yolda kalacak. Kazanan Türkiye olacak...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.