İlk hedef Akdeniz!

A -
A +

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi M. Kemal 1 Eylül 1922’de Büyük Taarruz için en büyük emrini verir, “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir! İleri!..”  Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi işte bu emre uyarak, Libya ile Akdeniz’de yetki alanı anlaşması imzaladı, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve Mısır’ın Doğu Akdeniz gazını işletmesi planını bozdu. İsrail’den Güney Kıbrıs sularına ve Girit Adası’ndan Yunanistan ana karasına, oradan İtalya üzerinden Avrupa doğalgaz şebekesine uzanacak olan boru hattı projesi bloke edildi. 10 milyar dolarlık hat, Türkiye ve Libya’nın anlaşmayla oluşturduğu özel bölgeden geçiyordu. Türkiye bu anlaşmayla Doğu Akdeniz’de söz sahibi oldu. Artık genişleyen kıta sahanlığında izni olmadan kimse doğalgaz araması yapamayacak veya bulduğu doğalgazı taşımak için boru hattı inşa edemeyecek. Biliyorsunuz Türkiye Ege’deki adalar konusunda yıllardır Yunanistan Güney Kıbrıs’la anlaşmazlık yaşıyor. Ankara Libya ile anlaşma imzalayarak hem Yunanistan’ı hem de Güney Kıbrıs’ı köşeye sıkıştırdı. Artık kendisiyle müzakere etmeden ve taleplerini yerine getirmeden hareket edemeyecekler.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne göre, Doğu Akdeniz havzasında 700 milyar dolar değerinde doğalgaz rezervi var.. Ancak bu zengin gelir kaynağının hayata geçirilmesi için 3 bin metre derinliğe boru hattı döşenmesi gerekiyor, yani maliyeti çok yüksek. İşte Türkiye ve Libya’nın imzaladığı anlaşma bu ihracatı engellediği gibi Ankara’ya Güney Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetlerini hızlandırmayı sağladı. Türkiye tarafları masaya oturtmak için çok büyük adım attı. Son hamleyle Tunus’u da yanına aldı. Sırada Cezayir var. İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan-İtalya boru hattının hayata geçirilmesi zora girdiği için, İsrail doğalgazını Türkiye üzerinden ihraç etmeye mecbur kaldı.. İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler son yıllarda sorunlu olsa da, iki ülke arasındaki ticaret hâlâ  güçlü ve iki ülke birbirini stratejik ortak olarak görüyor. İsrail ile bu konuda anlaşma sağlanırsa, ABD’nin yaptırım kararı aldığı Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akım projesinin uygulanmasında engel kalmayacak... Zira aynı hattan İsrail de yararlanacak. ABD kendi doğalgazını Avrupa’ya satmak için Türk Akımı'na karşı.. Türkiye, Libya hamlesiyle müthiş bir kazanım elde etti.. Hem Akdeniz’de büyük söz sahibi oldu, hem Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarına meşruiyet sağladı, hem de uluslararası alandaki itibarını arttırdı. 
YERLİ YATIRIMCI TL’YE GEÇİYOR
Borsa İstanbul’da 115 bine dayanan ulusal 100 endeksinin yeni yılda 160 bin puana tırmanacağı konuşuluyor.. Ana gerekçe: yerli yatırımcıların TL’ye geçişinin hızlanması.. Geçen hafta 544 milyon dolar daha sattılar. Bakın, yıllık mevduat faizleri brüt %10 düzeyinde. Bunun neti 0.70. Yani 100 bin lira 1 yıl sonra 107 bin lira oluyor. 2020 sonu için öngörülen dolar kuru 6.30 TL. Dolardaki yıllık artış %6,2 ile enflasyonun altında kalacak. Bu hesabı gören yerli yatırımcı hisse senedine yönelerek kısa sürede kazanç sağlamak istiyor. Bu yolla 12 ayda 35-40 milyar doların TL’ye döneceği hesap ediliyor.
Merkez Bankası’nın düzenlediği yatırımcı toplantısında verilen mesajlarda bundan sonraki faiz adımlarının oldukça sınırlı ve veri odaklı olacağı öne çıktı.. Artık indirimlerin 100-200 baz puan yerine ince ayar diyebileceğimiz 25-50 puanlık adımlarla yapılacak. Ve bu operasyon zamana yayılarak gerçekleştirilecek. Bu gelişme kurlar üzerindeki artış eğilimini ortadan kaldırdı. 10 yıllık tahvil faizi 12.18, 2 yıllık tahvil faizi 11.77; 5 yıllık risk primi 279 düzeyinde. Türkiye’de erken seçim gibi anormal bir gelişme yaşanmazsa dolar yıl içinde kademeli şekilde 4.70 TL’ye düşerse kimse şaşırmasın...

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.