Yeni bir dönem başlıyor...

A -
A +
Türkiye-ABD ilişkilerini büyük kriz mi bekliyor? Biden’ın başkanlık görevini üstlenecek olması iki ülke arasındaki gerilimi arttıracak mı? Amerika ile 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmi tehlikeye mi düşüyor. Dış politikadaki kazanımlarımızı kaybedecek miyiz? Türk Lirasındaki kayıplar artacak mı? Dış borçlar nasıl ödenecek? Suriye'de büyük askerî başarı göstererek güvenlik koridorunu oluşturduk, gözlem noktaları kurduk, YPG/PYD’lilerin sınırımızda terör devleti kurmasını engelledik. Biden’ın bu tabloyu değiştirmesi mümkün değil. Doğu Akdeniz’de Türkiye hakkı olan arama ve sondaj faaliyetlerini modern 6 gemisiyle birlikte sürdürüyor. Biden bizi bundan nasıl mahrum edecek? 6'ncı Filo'yu mu gönderecek.. Fransa De Gaulle uçak gemisini gönderdi de ne oldu?..
Biden'ın Dağlık Karabağ olayında Ermenileri tutması tamamen oy yatırımıydı. Seçildikten sonra lafını bile etmiyor. Biden, Trump’ın aksine İran’la nükleer anlaşmaya dönmek istiyor. Halkbank davasında Türkiye İran'a ABD yaptırımlarını ihlal etmesine yardımcı olmakla suçlanıyor. Bu iki gelişme birbiriyle çelişiyor. Dava 2021 Mart'ında görüşülecek. Türkiye ile ABD arasındaki en önemli konu: S400 olayı... Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen CAATSA (ABD'nin hasımlarıyla mücadeleyi öngören) yaptırımlar bugüne kadar devreye sokulmadı. CAATSA yaptırımları 12 maddeden oluşuyor. En ağır madde yaptırıma uğrayan ülkenin para biriminin döviz ticaretinin yasaklanması... Yaptırıma uğrayan kişi veya kurumlar ABD’ye giriş ve  ihracat yapamıyorlar. Bu maddeleri hayata geçirmek çok büyük risk üstlenmek demektir. Türkiye ile Amerika arasındaki köprüler atılacak anlamı çıkar. Biden bunu göze alabilir mi? ABD bize Patriotları vermedi biz de S-400’leri satın aldık. Almayacak mıydık?. Ülke güvenliğini nasıl sağlayacaktık? Yunanistan Rus S-300'leri almadan önce sana mı sordu?. 
Füzeler geçen sene geldi Sinop’ta testi yapıldı, kullanıma hazır. Artık bu defteri kapatın. Türkiye’nin 430 milyar dolarlık toplam borcu içinde uluslararası sermayenin çok önemli alacağı var.. 
Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların payı %50, Türkiye’de toplam 220 milyar dolar tutarında yabancı sermayeli yatırım var. ABD daha önce olduğu gibi yaptırım tehdidini savurabilir, ama bunu hayata geçiremez. Yabancı şirketler buna izin vermez. Biden, 10 ay önce New York Times gazetesine verdiği mülakatta Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Onu darbeyle değil seçimle devireceğim" demişti. Ama bu ifadeyi Demokratların kendisini aday göstermesi için kullandığı anlaşıldı, istediğini de elde etti. Türkiye artık tehditle korkutularak yola getirilecek bir ülke değil... 
Son 3 gün içinde ekonomi yönetiminde çok önemli gelişmeler yaşandı. Merkez Bankası başkanının değişimi tamamen para politikasının daha yakından takip edilmesinden kaynaklandı. Başarılı bir Maliye Bakanlığı geçmişi bulunan Naci Ağbal, hem teknik hem de siyasi yönden güçlü bir isim. Hepsinden önemlisi Ağbal Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğrudan ve çok daha kısa sürede ulaşabilir. Ağbal ayağının tozuyla dün banka genel müdürleriyle bir toplantı yaparak alınacak tedbirleri görüştü. Piyasada güven arttı, kurlar düşüşe geçti. Ekonomideki kan değişikliği ile yepyeni dönem başlıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.