Galatasaray’ı, Süper Lig’den attırmak mı istiyorlar?..

A -
A +

Galatasaray’ın “eski” yöneticilerinden Sedat Doğan, Futbol Federasyonu Disiplin Kurulunun kendisine verdiği ve Tahkim Kurulunun da onayladığı bir kararı, “kişisel” olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürmüş ve davayı kazanarak Türkiye’yi “7.800 avro” tazminat ödemeye mahkûm ettirmiş.
Kararda Sedat Doğan’ın ceza verilen sözlerinin “ifade özgürlüğü kapsamında olduğu” belirtilmiş.
Şimdi deniyor ki; “Zımnen de olsa bu karar, açıklamalarından dolayı ceza alan Galatasaray Teknik Direktörü için de geçerlidir. Verilen cezalar dolayısıyla Fatih Terim’in takımın başında sahaya çıkamadığı maçlarda Galatasaray puan kaybetmiştir. Bu da şampiyonluklarına, Şampiyonlar Ligi’ne katılma haklarına mal olmuştur. Galatasaray Yönetimi, hem kaybedilen şampiyonluklar hem de kaybedilen paralar için Federasyondan ‘kaybedilen şampiyonluklarının ‘kazanan takımın şampiyonluğu ile beraber tescilini ve kaybedilen paralar için tazminat verilmesini’ talep etmeli, eğer verilmezse hukuki yollara başvurmalı ve davalar açmalıdır!..”
Bu konuda “Galatasaray üyelerinden dilekçeler toplanmaya başlanmış, son olarak eski başkanlar Ünal Aysal, Faruk Süren, davayı kazanan yönetici Sedat Doğan ve Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber gazetelere açıklamalar yaparak, Galatasaray yönetimini “harekete geçmeye” davet etmişlerdir.
“Harekete geçmeyen” Mustafa Cengiz ve yönetimine karşı da sosyal medyada ağır eleştiri kampanyaları başlatılmıştır.
Ancak… Ortada “unutulan, hatırlanmayan, atlanılan” bir gerçek vardır… “Fatih Terim’in cezaları için ‘zımnen (dolaylı olarak) ilişkili ve emsal kabul edilen Sedat Doğan kararı yerine… Fatih Terim, AİHM’ye müracaat etse ve mahkeme ‘doğrudan’ ceza alan Galatasaray teknik direktörüne tazminat ödenmesine karar verse” bile… Galatasaray yönetiminin “Futbol Federasyonunu hukuki yollardan sıkıştırıp, mahkemelere başvurarak tazminat alma ve şampiyonlukları tescil ettirme” imkânı var mıdır?.. Yoksa “bu yol kesin olarak kapatılmış” mıdır?..”
Bakınız, “Futbol takımları, futbol liglerine katılan kulüplerin, her yıl rıza ve imzaları ile liglere katılma tescillerini düzenleyen ‘Futbol Kulüpleri Tescil Talimatı’nın 10’uncu maddesi” ne diyor:
“MADDE 10 – KULÜBÜN TESCİL EDİLMESİ (1) Kulüplerin tescil başvuruları TFF tarafından oluşturulacak bir kurul tarafından incelenir, durumlarına göre tescili uygun görülen kulüpler için örneği bu talimatın Ek4’ünde yer alan uygunluk belgesi düzenlenir. (2) Tescil kriterlerine uygun olan kulüplerin tescili her yıl belirlenen tescil ücretinin TFF hesabına yatırılmasından sonra yapılır. (3) Tesciline izin verilen kulübe bir kulüp kodu numarası verilir. Üç suretten oluşan başvuru dosyalarından bir tanesi TFF tarafından saklanır. Kalan suretlerden bir tanesi bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğüne, diğeri kulübe gönderilir. (4) TFF gerekli gördüğü durumlarda tescil işlemlerini askıya alabilir. (5) Tescille birlikte kulüpler, TFF’nin kanun, statü ve diğer ilgili tüm düzenleme ve kararlarına aynen uyacaklarını, TFF’nin yargı kurullarının görev ve yetkilerini kabul edip kararlarına uyacaklarını, bu kararlara karşı hiçbir idari ve adli yargıya, temyiz, tashihi karar, yargılamanın iadesi gibi kanun yollarına başvurmayacaklarını, aksi davranışları hâlinde tescillerinin iptal edileceklerini kabul ederler.”
Ne dersiniz, Galatasaray’ı yönetmiş başkanlar ve yöneticiler; “Mustafa Cengiz Yönetimi, “Disiplin Kurulu kararları için” hukuki yollara, mahkemelere başvurabilir mi?.. Başvurursa “neler” olabilir?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.