Bu sefer 4 bini görür müyüz?

A -
A +

Geçen hafta bu köşede, borsada bilanço beklentilerinin satın alınabileceğini dile getirmiştik. Nitekim BİST100 endeksinde 3.100’lü seviyelerden başlayan yükseliş, bir haftada (5 işlem gününde) 3.500’ün üzerine doğru devam etti. Hisse bazlı SASA-Hektaş hareketlerinin yanı sıra sınai, bankacılık, havacılık ve petro-kimya sektör hisseleri endeksteki yükselişte başı çekti. Demir-çelik ve otomotiv sektörü de biraz geriden geldi.

“Bundan sonraki süreçte borsada ne olacak” sorusunun cevabına teknik olarak bakmak gerekirse;

- Borsa endeksinde 3.400 seviyesi, kısa-orta vadeli ana destek olarak izlenmeli. Borsanın muhtemel kâr satışları hâlinde bu seviyenin üzerinde tutunması; “bir soluklanma” olarak kabul edilebilir ve yeni yükselişler için “güç toplama” şeklinde yorumlanabilir.

- Daha yukarıda, 5 günlük ortalama seviyeye de yakın olan 3.500 puan seviyesi, ara destek bölgesi olarak takip edilebilir.

- Borsanın, 3.715 seviyesinde bulunan 13 Eylül zirvesi, yükselişin devamı hâlinde ilk hedef olarak öne çıkacaktır.

- 3.400 aşağı kırılırsa, 3.200’e kadar sarkmaları da normal karşılamak gerekir. Ancak bu, ikinci senaryomuz.

Makroekonomik tarafta yaşananlara bakıldığında ise; 

- TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği, FED’in ise cuma günü gelen olumlu istihdam rakamlarının ardından sıkı politikayı koruyacağı ana senaryoda; dolarda gevşeme beklentilerinin daha zayıf kalacağı öngörülebilir.

- OPEC’in kesinti kararının ardından petrol fiyatlarının da yükselmeye başlaması ve içeride yeniden gündeme gelen akaryakıt fiyat artışları, enflasyonist baskıyı yüksek tutabilir.

Getiri arayışındaki para için; konut, otomobil ve arsa tarafında cazip fırsatlar söz konusu değil. Dolarda, KKM başta olmak üzere ekonomi yönetiminin tedbirleri, hareketleri sınırlı tutuyor. Faiz, enflasyonun oldukça altında. Gram altın; onsa gelen tepkiyle birlikte yeniden 1.000 TL’nin üzerine çıktı. 1.042 zirvesi yakın zamanda ihtimal dâhilinde olsa da, kâr marjları orada da daralmış durumda... Geriye ne kalıyor? Borsa...

Hisse senedi piyasalarının iki özelliği var, yakın zamanda her ikisini de gördük:

1- Borsada işlem gören hisseler, yüzde 30 ve üzerinde gerileyerek alım fırsatı verebiliyorlar.

2- Yine aynı hisseler, kısa-orta vadede düştükleri gibi çıkabiliyorlar.

Borsa, tabii ki riskli bir piyasadır. Ancak yüksek enflasyon dönemlerinde yatırımcının “güvenli limanı” olabilmektedir. Doğru yerden doğru hisseyi aldığınız takdirde...

Bugünkü şartlarda borsada ana yönün yukarı olduğu zaten görülüyor. Ve bilanço beklentileri ile 3.715 zirvesinin geçilme ihtimali de bulunuyor. Son çeyrekte bu gerçekleşirse, endeks, 4 bin puan iştahına yönelik ilk sinyali de verebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.