Ekmekcizâde yurdundayken...

A -
A +
“O yıllar araştırma görevlisi olan merhum İsmet Miroğlu’na kura çekeceğimizi söyledim...” 
 
Efendim liseden sonra 1965-69 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde talebe idim. Vakit namazlarımızı fakültede mescid olmadığı için en yakın camide kılardık. Sınıf arkadaşlarımdan biri yıllar sonra, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı yapmış olan merhum Prof. Dr. İsmet Miroğlu idi. Namaz kılarken; namazın farzlarına, vaciplerine sünnetlerine yeteri kadar dikkat edemediğimi görünce "Benim okuduğum bir ilmihal var istersen sana da ondan temin edelim" dedi.
Böylece "Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye"nin 4. baskısına malik oldum. Bu İlmihali okuyarak eksiklerimi telafi etmeye çalıştım. Yine camide tanıştığım fakülte arkadaşım Mehmet Emin İnler "akşamları müsait olursanız bir subay abinin sohbeti var beraber gidebiliriz" dedi.
Onun vasıtası ile de Yüzbaşı Fahrettin Tacar Beyi tanıdım. Bu subay abi hem akademiye devam ediyor, hem subaylık vazifesini yapıyor, hem de benim gibi garîb Anadolu gençlerine dinî millî meselelerde hafta sonlarında faydalı oluyordu.
Bu arada İlim Yayma Cemiyetinin uhdesinde (yönetiminde) olan I. Ahmed Han zamanında Halep ve Edirne valiliği yapmış olan Ekmekcizâde Ahmed Paşa Medresesi, Fahrettin Ağabeyin gayretiyle yurt hâline getirilince; Kayseri Yurdundan Fakülteye daha yakın bu yurda taşındım. Bu yurtta kalarak eğitimini sürdürenlerden vali, öğretim üyesi, hâkim, savcı ve birçok bürokrat yetişti ve bu asil millete hizmet ettiler...
Üniversitelerde işgal-boykot hadiselerinin yaşandığı o günlerde bu yurt bizim için olaysız eğitim görmek anlamında sığınacağımız liman. Fakülte 3. sınıfta iken annem babam beni evlendirmek istediler. Fahrettin Tacar Ağabeye danıştım. "Kardeşim acele etmeyin, anne babanızın gönlünü alarak fakülteyi bitirin, inşallah biz de yardımcı oluruz" dedi. Annem ve babam da ikna oldular. Böylece evlilik işi tehir edildi ertelendi.
Tarih Bölümünden mezun oldum; aradan askerliği de çıkarmam iyi oldu. Tuzla Piyade Okulunda 5-6 ay eğitim ve askerlik derslerine devam ettikten sonra yedek subay olarak kura çekme zamanı gelmişti. Bundan önce de Yüzbaşı Fahrettin Ağabeyin tayini Ağrı’nın Patnos ilçesine olmuştu. O zaman araştırma görevlisi olan merhum İsmet Miroğlu’na kura çekeceğimizi söyledim.  Kuralar o zaman torbadan çekiliyordu. Arkadaşım Araştırma Görevlisi İsmet Miroğlu’na kura çekeceğimi söyleyince  "Besmeleyi oku ilk eline geleni çek" dedi. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.