Ne kadar rahat bir adamdı...

A -
A +
 “Kusura bakmayın ne olur. Ürünler dursun ben hemen gidip iki gün sonra geri geliyorum...”
 
Ticarette başıma gelen sahtekârlığı anlatmaya devam ediyorum...
Müşterinin günlük çeki karşılıksız çıkmasına rağmen öyle bir şey söyledi ki yine aklımıza tereddüt gelmedi.
“Oğluma tembih etmiştim. Oğlum bugün hesaptan para çekme. Ben İstanbul’dan ürün almaya gideceğim” demiştim. Parayı çekmiş hesaptan, kusura bakmayın. Ürünler aynen dursun ben memlekete gidip iki gün sonra gelip parayı öder ürünlerimi alırım.
Adam o kadar rahat ve kararlı konuşuyordu ki aklımıza onun dediğinden başka hiçbir şey gelmedi.
Biz de “Hayhay beyefendi. Ürünlerinizi paketinden çıkartmayız. Merak etmeyin! Siz hayırlısıyla sağlıcakla gidip gelin” dedik. Karşılıksız çıkan çekini de kendisine verdik. Tokalaşarak, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle yolcu ettik.
O günün akşamına doğru, iş yerimize gelen telaşlı bir kişi benimle görüşmek istiyordu. Çocuklar söyleyince heyecanlandım doğrusu.
-Buyursun gelsin, dedim. Yerime geçtim. Gelen kişiyi tanımıyordum. Ama söylediği firmayı biliyordum. O firmanın yetkililerindenmiş.
Adamı kabul etmeden önce bizimkiler bana dediler ki:
“Bu gelen kimse, bugün öğleden önce bizim bankaya gidip de karşılıksız çıktığını öğrendiğimiz çek elinde olarak gelmiş. Parasını tahsil etmesi gerektiğini söylüyor. Sizinle o konuda görüşmek istiyor.
Bunu duyunca başımdan kaynar suların döküldüğünü hissettim... Ağzım kurudu, dudaklarım birbirine yapıştı… Neyse adamcağızı teselli ederek karşımdaki sandalyeye oturttum...
Dedim ki kendisine:
-Arkadaş biz süper bir oyuna geldik ama Allah hayırlısını versin! Sen önce şu çekin elinize nasıl geçtiğini anlatır mısın? Anlat da, biz de başımızın çaresine bakalım...
Adam da şaşırmıştı ama mecburen anlatmaya başladı. Bizim, karşılıksız çıktığı için öğleden önce sahibine verdiğimiz çek elindeydi:
“Bu çek ile öğleden sonra bize gelen adam kendisinin Anadolu’dan geldiğini hatırı sayılır bir malzeme alacağını söyleyip bize sipariş listesini çıkardı. Teklifini yerine getirdikten ve ürünleri hazırladıktan sonra, ödemeyi nasıl yapacağını sorduk.
Bize, günlük müşteri çeki vereceğini söyledi.  Üstelik biz müşteri çeki kabul etmeyen bir firmaydık. Ama bu hayli ürün almıştı. Bir karar vermeliydik. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.