Kimse kimseye bir şey diyemedi!

A -
A +
 “Şoför, ücret almadım derken, arkadaki yolcular ücretlerini verdiğini söylüyordu”
 
Mübarek ramazan ayının başlarındaydık. Harem vapuruyla karşıya geçip, Gebze-Harem arası sefer yapan minibüslerden birine binip, hareket ettik. Yol boyu şoför, hem direksiyona hâkim oluyor hem de, yolculardan, ücret verenlerin ücretini alıp, para üstünü geri veriyordu. Minibüs ağzına kadar yolcu almış olduğu için, ilk başlarda hiç durmadan yoluna devam etti... Biz iki arkadaş en ön koltukta oturmuş, bir taraftan şoförün bu hareketini seyrederek aramızda konuşuyorduk... Minibüsümüz, Koşuyolu’nu geçip de “Acıbadem” mevkiine geldiğinde, bir yolcuyu indirmek için durdu. Yolcu inince, tekrar hareket ettik...
Buraya kadar olanlar normal şekilde devam ediyordu... Fakat şoför ikide bir dikiz aynasından yolculara bakıp dururken, başını geriye çevirip seslendi:
-Beyler, lütfen ücretini ödemeyen ödesin!
Fakat hiçbir yolcudan ses çıkmadı. Galiba herkes, ödemeyen kendinden başka biri için söyleniyor diye ses çıkarmıyordu... Bir müddet daha gittik... Şoför, tekrar aynı şeyi söyleyince en arka taraftan bir yolcu, sanki minibüsteki bütün yolcular adına konuştu:
-Kardeşim biz ücretleri verdik. Ne diye ücret isteyip duruyorsun?
İşte bundan sonra söz düellosu başladı:
-Kim verdi ücretini kardeşim? Şurada on müşteriden ancak aldım. Gerisi nerede?
Arkada, birkaç homurtu yükseldi:
“Biz ücretimizi verdik. Ön tarafa uzattık...”
Her iki taraf da gayet kendinden emin konuşunca, ortalık bir anda gerginleşti... Bu arada, hemen kapının hizasında oturan, orta yaşlarda bir bayan yolcu, şoföre dedi ki:
-Şoför bey, yolcular ücretlerini az önce inen muavine verdiler.
- Ablacım bizde muavin çalıştırmak yasaktır. O kişi benim muavinim değil yolcu, deyince konu anlaşılmış oldu.
Yolcular binip de minibüs hareket edecekken o yankesici “Evet arka taraftan ücretler” gibi az kısık sesle konuşunca yolcular parayı ona veriyor. O da muavin edasıyla topluyor. Kimi bütün para verip üstünü beklerken kimi normal ücretini veriyor.
Paraları toplayan yankesici eğer fark edilirse şoföre uzatacağı para ile ilk durakta “inecek var” diyerek minibüsten atlıyor… Şoför en az yedi sekiz kişiden para beklediği gibi birkaç kişi de şoförden para üstü vermesini bekliyor.
Bu durum anlaşılınca kimse kimseye bir şey diyemeden ve o yankesiciye arkasından kimi bela okudu, kimi de "Allah ıslah etsin" diye dua etti... Ama giden gitmişti…
         Nimet Sancaktar-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.