21. Yüzyılda Gerçek Başarı

A -
A +
Herkes başarılı olmak, bu dünyadan ayrıldıktan sonra güzel anılmak ister. Önemsiz, değersiz meslek de yoktur. Son 50 yılda çok popüler olan meslekler artık zirveden inmektedir. Bilgisayarlar hekimlerden ve hukukçulardan daha makul teşhisler, raporlar hazırlar hâle gelmiştir. Ben hekimim ben hukukçuyum, ben askerim, ben profesörüm diye böbürlenenlerin sonu yakındır. Artık yeni bir çağa girdik. Bu çağa ayak uyduramayanlar yok olup gideceklerdir.
Endüstri 4.0-5.0 olarak adlandırılan bu devirde sadece aklını iyi kullananlar başarıyı yakalayacaklardır.
Artık insan emeği olmadan tarım, hayvancılık, tekstil, otomotiv, maden işletmeleri çalışabilmektedir. Önümüzdeki 10-20 yılda cephede savaşan askerlere bile gerek kalmayacaktır. Zira insan gibi savaşabilen robotlar üretilebilir olmuştur. (Örnek SİHA’lar)
Akıllı evler, fabrikalar, okullar, hastaneler çağına girdik. Elektronik cihazlar yapay zekâ yazılımlarıyla düşünen, karar veren hâle gelmiştir.
Bugün dünyada 120 civarında bilgisayar dili (kod yazma gereci) mevcuttur. Bunların 10 kadarı pazarı tamamen ele geçirmişçesine yaygınlaşmıştır.
ABD, Çin, Almanya, Hindistan gibi ülkeler her aygıt ve her iş için yeni yazılımlar geliştirme peşindedir.
Türkiye Cumhuriyetinin dünya çapında satışı olan bir tek yazılımı bile yoktur. Günlük hayatta kullandığımız 30 kadar yazılımın (uygulamanın) tümü ABD firmalarının ürünüdür.
Anaokulundan üniversiteye kadar 17-20 yıl öğrenim gören çocuklarımızın yüzde 99’unun bir bilgisayar dilini bildiğini söyleyemeyiz.
Son 10-20 yıl içinde ilk, orta, lise ve üniversitelerde temel elektronikle ilgili devreleri çalıştırabilen kodları yazma ile ilgili dillerin (assembler, basic, C vb.) öğretilmeye çalışılıyor. Ancak bunlar yetersiz donanımlı öğretmenlerin engellemeleri sebebiyle verimli ilerlememektedir.
Kodlama ile ilgili olarak ilk kitabımı bundan 20 sene önce çıkardım. Son 1 yıl içinde de kodlama/yazılım ile ilgili 3 kitap daha yazdım. Bundan ötürü ülkemizde yazılıma bakışın ne durumda olduğunu çok iyi biliyorum.
Üzülerek ifade edeyim ki, yazılım konusunda sınıfta kalmış, çağın dışına itilmiş hâldeyiz. 81 ilimiz var. Bunun bir kaçındaki yöneticiler yazılım dünyasına ilişkin projeleri desteklemekte. Diğer iller âdeta 100 sene öncesinde yaşamakta direnmektedir. SİHA’larımızın başarısına bakarak bu önerimin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.
           Ali Özdemir-Eğitimci
 
 
ŞİİR
 
            Anam
 
Ağlarsın düşer gözyaşı
Gönlüne verirler ataşı
Azığa koyarlar ecel aşı
Yeme diyen olmaz anam
 
Cana bir gün ecel gelir
Dur diyen olmaz anam
Kabre koyarlar gün gelir
Çıkarın diyen olmaz anam
 
Nefesi verdiler doğarken
Derdi içime çektim yaşarken
Cana ecel kelepçe takarken
Durun diyen olmaz anam
 
Beden yapısından gözyaşı düşer
Gönül mezarına iki çınar düşer
Kabre koyarlar nefis candan düşer
Çıkarın diyen olmaz anam
 
Tabuta tahta kapaklar
Kabre koyar ahbaplar
Yüzüne gelir topraklar
Atmayın diyen olmaz anam
            Yavuz Selim Bulut
 
 
 
ENTERESAN BİLGİLER
 
ANABİYOZ: Uzun veya kısa bir süre sükûnet hâlinde bulunduktan sonra tekrar aktif hayata dönüş. Anabiyoz, bazı hayvanların kuraklık ve don gibi yaşamalarına uygun olmayan zamanları latent hâlde geçirmeleri olayıdır. Belirti göstermeden, gizli olarak var olma hâline "latent durum" denir. Bu durumda hücreler içlerindeki su miktarını buharlaştırarak minimuma indirirler. Oksijen tüketimini de azaltırlar. Kurumuş olanları rüzgârla savrulur. Hava akımlarıyla dünyayı dolaşır, kuş tüylerinin arasında, pantolon paçalarında seyahat ederler. Dış şartlar tabii hâle gelince nem ve ısı alarak aktif hayata dönerler. Bir hücrelilerde bu özellik başarı ile yürütülür. Çok hücreli hayvanlarda anabiyoz durumuna geçebilen en başarılı grup tardigratlardır. Yani denizlerde, tatlı sularda, rutubetli kumlarda yosun ve likenlerin arasında yaşayan çeşitleri vardır. Mikroskobik eklembacaklılardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.