Bulgurun faydası saymakla bitmez -2-

A -
A +
Bölgelere göre farklı isimleri olsa da buğdayın suyla haşlanmasına bulgur denir. Bunun yanı sıra pilavlık bulgur da vardır. Haşlanmış bulgur genellikle sert buğdaydan yapıldığı gibi diğer buğday çeşitleriyle de yapılır. Yapılırken buğday önce taş kum ve diğer yabancı maddelerden temizlenir. Üç su bardağı buğday iyice yıkandıktan sonra 4,5 su bardağı suyla kısık ateşte pişirilir. (Her su bardağı buğday için 1,5 su bardağı içme suyu koyulur) Düdüklü (30-40 dk) veya çelik normal tencerede (1-1,5 saat) kısık ateşte haşlanır. Bulgur piştikten sonra serin yerde 4-5 gün buzdolabında ise 8-10 gün dayanır. Biraz önce de bahsettiğim gibi diyet yapanların haşlanmış bulgur yemesinde büyük fayda vardır. Çünkü diyet sırasında az miktarda besin yeneceği için vücut pek çok maddeden mahrum kalır. Vitamin ve protein deposu olan bulgur böylece vücudun bütün ihtiyaçlarını karşılar. Bu yazıyı kaleme almadan önce bir kere daha hazırlayıp tadına bakmadan yazıyı yayına vermek istemedim. Bir süredir yememiştim ne kadar lezzetli olduğunu unutmuşum. Çok lezzetli olduğunu tadına bakarak bir kez daha anladım. Günde 1-2 çay bardağı haşlanmış buğday rahatlıkla yenilebilir. Haşlanmış buğday nelere iyi geliyor? Hücre yapısının korunmasını sağlar. Vücutta serbest radikallerin zararlarını önler. Yaşlanmayı geciktirir. Tırnak ve cildin sağlıklı olmasını sağlar. Doku tamirini hızlandırır. Ciltte kırışıklıkları önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu, göğüs iltihabını, kan pıhtılaşmasını, kalp romatizmasını, yüzeysel damar hastalıklarını ve varisi önlemede ve tedavi etmede faydalıdır. Zayıf kasları geliştirir. Hormonların üretilmesini ve metabolizmasını düzenler. Ağız, dil ve cilt dokusunun sağlıklı kalmasını sağlar. Sinirler ve kalp için gerekli enerjinin üretilmesini sağlar. Yaraların iyileşmesinde etkilidir. Tuz ve su metabolizmasında görevlidir. Demir emiliminde etkilidir. Sinir ve sindirim sistemlerini düzenli çalıştırır. Damak, diş ve kemik dokusunun sağlıklı kalmasını sağlar.          Dr. İsmail Maraş       ŞİİR   Ben garibi severim   Zenginlere yılışmam Ben garibi severim Kibirliyle dolaşmam Ben garibi severim   Emekçiler yoldaşım Çöp toplayan gardaşım Ahmet emmi sırdaşım Ben garibi severim   Mala haram katmayan Riya cila kokmayan Sol yanımı yoklayan Ben garibi severim   'Nöbetçi'yle görüşen Bir simidi bölüşen Yoksullukla dövüşen Ben garibi severim      Nöbetçi Şair (Şahin Ertürk)       UNUTULMAZ KELİMELER   TEŞMİL: Arapça isim kökenli kelimedir. 1. yayma, içine aldırma, kapsamına aldırma. 2. daha umumî genel bir mana vermek anlamındadır. TEKLİF: Zor bir şey istemek. Bir vazife ileri sürmek. Sıkılgan ve resmi davranış. İçli dışlı olmayan çekingen muamele. Vergi yüklemek. Vazife vermek. Cenâb-ı Hakk'ın, insanları, emir ve nehiyleri üzerine hareket etmeğe vazifelendirmesi. TESLİM: Bir emaneti verme. Kabul etme. Doğru ve haklı bulma. Selâmetle dua etme. Karşısındakinin hükmü altına girme. Kendini Allah'ın takdirine terk etme, emri altına girme. Belâ ve afetten korunur olma. Bir şeyi, yeni sâhibine verme. Dayanamayıp pes deme. Hakikat olduğunu söyleyip itiraf etme.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.