Altın parlamaya başladı

Altın parlamaya başladı

Ekonomi Haberleri

2013'te son 30 yılın en kötü performansını gösteren altın, gram bazında 2 haftada yüzde 10 yükseldi ve kısa sürede 1 yıllık faiz getirisini yakaladı.

Türk halkının vazgeçilmez yatırım aracı altın, 2014 yılına iyi başladı. Geçen yıl 96.5 TL'den 78 TL'ye kadar gerileyen gram altın, yatırımcılara yaklaşık yüzde 20 kaybettirmişti. Aralık ayının son haftasında hem ons hem de Dolar/TL paritesinin yükselmesi, gram altın fiyatlarını tırmandırdı. 2 hafta önce 78 liradan yükselişe başlayan gram altın, cuma günü 87.5 liradan kapandı ve yüzde 10'un üzerinde getiri sağladı. Kısa zamanda elde edilen bu getiri, aynı zamanda gösterge tahvilin yıllık faiz oranına da denk geldi. Altın fiyatlarındaki tırmanış, içeride artan tansiyonun da etkisiyle birlikte doların yükselmesinden destek buldu. Yılın son günü uluslararası piyasalarda 1182 dolara kadar gerileyen altının onsunun, geçtiğimiz hafta 1240 dolara kadar çıkması da fiyatları besledi.Tarihinin en büyük boğa piyasalarından birini yaşayan altın, 2000 yılından beri sürdürdüğü yükseliş trendine 2013'te ara vermişti. ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını azaltmaya başlaması, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş, yaz aylarının ardından Hindistan ve Çin'in fiziki talebinin azalması, altın varlığı tutan borsa yatırım fonlarının "yükseliş" yönünde aldıkları pozisyonların azalması ve İran'la batının anlaşmasıyla birlikte Orta Doğu'da jeopolitik risk priminin düşmesi gibi sebeplerle; 2012'yi 1675 dolardan kapatan altının onsu, 2013'ü 1205 dolardan tamamlamıştı. 2013 yılında ilk defa haziran ayında 1200 dolar seviyesinin altına sarkan ons, "çıkarma maliyetine yaklaştığı, bazı altın madenlerinin üretimi durduracağı ve sonrasında yaşanacak bir fiziki talep artışının karşılanamayacağı" gibi gerekçelerle yeniden yükselmeye başlamış, ağustosta 1400 doların üzerine çıkmıştı. Yılın sonlarına doğru ise FED'in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasıyla birlikte ikinci defa 1180 yolculuğuna çıkan ons, hem benzer gerekçelerle hem de teknik olarak (1180'deki ikili dip görünümü sebebiyle) tepki alımlarıyla karşılaştı ve 1238 dolardan geçen haftayı tamamladı. Onsta 1250-1265 bölgesi, önemli direnç konumunda... Yükselişin ivme kazanması için öncelikle bu seviyelerin aşılması gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...