Bağ-Kur primlerine af 4C'liye kadro

Bağ-Kur primlerine af 4C'liye kadro

Ekonomi Haberleri

Borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'lunun borcu silinecek, geçmiş yılları borçlanma imkânı getirilecek. 4C'lilere ise kadro verilecek.

Çalışma Bakanlığı'nın başta 4C'lilerin durumu ve sigorta prim borcu konusunda yapılandırma içeren paketin içeriği belli olmaya başladı. Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağ-Kur'luların borcu silinecek. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile 18 yaşını dolduran, öğrenci olmayan ve sosyal güvence kapsamına girmeyen herkese gelir durumuna göre prim ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanma şartı getirildi. Yasal düzenleme ile 12.5 milyon kişi GSS kapsamına girdi. Bu kapsamda SGK, yaklaşık 7.5 milyar TL tahsilat yapması gerekirken kasasına 350 milyon TL civarında para girdi. Yapılacak bu düzenleme ile Kurum kalan alacağından büyük oranda vazgeçecek. Vatandaşın faizleri tamamen silinecek, kalan miktarlar için de yapılandırma yoluna gidilecek. Tasarı, 3 milyona yakın Bağ-Kur'luyu da af kapsamına alıyor. Yeni düzenleme ile Bağ-Kur'a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkânına sahip olacak. Ayrıca binlerce vergi mükellefi, geçmiş yıllarını Bağ-Kur'a borçlanabilecek. 1 ile 2 yılın üzerinde borcu olanlar için de yapılandırma fırsatı sunulacak. Hükümet, kamu kurumlarında 4/C kadrosunda çalışanlar için önemli bir çalışma başlattı. Maaşlarında yüzde 40'a yakın artış sağlanan 4/C'liler için "kadro" imkânı tartışılıyor. Ekonomi yönetimi, uygun formül bulabilirse 23 bin çalışan daha devlet güvencesine girecek. Tasarıda yer alan başka bir düzenleme de iş ve meslek danışmanlarına (İMD) yönelik. 4 bin civarında İMD'nin kadroya geçişinde, maaşlarında yapılan kesintiye son verilecek, maaşlar 2300 ile 2400 lira olacak. Çalışmada yaklaşık 114 bin öğretim görevlisinin ücret iyileştirmesinde ise şimdilik sonuç alınamadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...