Dolandırıcılardan damat adaylarına tek taş tuzağı

Dolandırıcılardan damat adaylarına tek taş tuzağı

Ekonomi Haberleri

Kuyumcu görünümlü bazı dolandırıcılar, pırlantaların karatını yanlış söylüyor, çatlak pırlanta taşları sağlammış gibi satmaya çalışıyor.

Kredi kartına getirilen taksit sınırlaması sebebiyle işlerinin azaldığını iddia eden bazı dolandırıcı kuyumcular düğün sezonu öncesinde evlilik teklifi yapmak için yüzük almak isteyen damat adaylarını gözlerine kestirdi. Ziynet eşyaları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle erkekleri daha kolay kandıran dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerin başında ise pırlanta yüzüklerde pırlantanın berraklığını ve karatını olduğundan daha yüksek söylemek, çatlak olan pırlanta taşları sağlammış gibi satmak geliyor. 0.90 ile 1 karat pırlanta taşın büyüklüğünü çıplak gözle ayırt etmek çok zor olsa da aralarındaki fiyat farkı 2 bin lirayı buluyor. Taştaki çatlağı ise çıplak gözle fark etmek neredeyse imkansız. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, tüketicilerin güvenilir markalardan alışveriş yapmalarını önerdi. Satılan yüzükteki pırlanta taşın söylenilen karattan daha düşük çıkması veya alınan yüzükle ilgili şüphe duyulması halinde tüketicinin İKO'ya başvurabileceğini belirten İşler sözlerine şöyle devam etti: "Tüketicilerimiz aldıkları yüzükleri bize getirmeleri halinde bünyemizde bulunan laboratuvarda yüzüklerini inceleyip gerçek karatını, berraklığını ve taşın çatlak olup olmadığıyla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporla birlikte vatandaşlarımız haklarını Tüketici Hakları Mahkemesi'nde arayabilirler. Bu sayede sektörümüzün ismini kirletenlerin ortaya çıkmasına da yardımcı olurlar."


Tanıdığınız kuyumcudan alışveriş nbsp;yapın
Aksaray'da kuyumculuk yapan Sercan Kurağ ise vatandaşların semtlerindeki tanıdıkları kuyumculardan alışveriş yapabileceklerini söyledi. Alınan ürünün anlatıldığı gibi çıkmadığı olaylarını daha öncede yaşadıklarını fakat son dönemde arttığını söyleyen Kurağ, Kurağ sözlerine şöyle devam etti: "Küçük semt kuyumcularında dolandırılma ihtimali daha azdır ve daha güvenilirdir. Eğer böyle bir olay yaşanırsa o kuyumcusu bir daha iş yapamaz. Küçük semtlerde bu tarz olaylar hemen duyulacağı için aklı başında hiçbir kuyumcu böyle bir yanlışa yeltenmez."

Güven Adalı/TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...