MS kadını daha çok seviyor

MS kadını daha çok seviyor

SAĞLIK Haberleri

Vücudun bağışıklık hücrelerinin, sinir sistemine saldırması sonucu ortaya çıkan Multipl Skleroz hastalığı, gençlerdeki önemli özürlülük sebeplerinden biri

Bağışıklık sisteminin savunma mekanizmalarını vücudun kendi dokularına yöneltmesi sebebiyle "bağışıklık sisteminin şaşkınlığı" olarak adlandırılan Multipl Skleroz (MS) hastalığının kadınları iki kat daha fazla etkilediği bildirildi.
MS'in Türkiye'de yaklaşık 35-40 bin kişide görüldüğünün altını çizen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Karabudak, hastalığın özellikle 20-40 yaş arasında başlama sıklığının yüksek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Rana Karabudak, nbsp;hastalığa yakalanma riskinin kadınlarda 2 kat daha fazla olduğunu da vurguladı. nbsp;Bunun nedeninin kadınlık hormonlarıyla ilgili olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Rana Karabudak, "Bu hastalıkta, bağışıklık hücreleri, bağışıklık sistemindeki yanlış iletişim sonucu vücudun kendi dokusu olan merkezi sinir sistemine zarar verir. Özellikle sinirleri koruyan 'myelin' katmanını hedef seçer. Myelin kılıfı hasarlanınca, içinde barındırdığı sinir ağlarının taşıdığı sinyaller karışır ve özürlülük meydana gelir. Merkezi sinir sisteminin hastalığı olan MS ataklarla başlar. Bu ataklar en az 24 saat sürmekle beraber genel olarak birkaç hafta sürebilir ve sonrasında kendiliğinden ya da ilaç tedavisi ile büyük oranda veya tamamen düzelir. Bazı durumlarda ataklar tam düzelmeyebilir, kalıcı nörolojik bulgulara yol açabilir. Bazı durumlarda nörolojik bulgular yavaş ilerleyici bir seyir gösterebilir " dedi.
MS'İN BELİRTİLERİ
Görme bulanıklığı
Çift görme
Denge bozulması
Duyu ve kuvvet kayıpları; bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük şeklinde kendini gösterebilir, yürümede dengesizlik olabilir. Bir veya iki elde titreme, idrar kaçırma ya da yapamama gibi sorunlarla ortaya çıkabilir.

ENGELLİ nbsp;YAPIYOR

Multipl Skleroz (MS)'un bazı türleri, ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabiliyor. Bazı türleri ise her krizde araz bırakarak, özürlülüğe sebep oluyor.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...