HDP'ye saldırı değerlendirmesi; Çözüm sürecine darbe girişimi

HDP'ye saldırı değerlendirmesi; Çözüm sürecine darbe girişimi

GÜNDEM Haberleri

Yerel seçimleri öncesinde 'çözüm süreci' odaklı provokasyon girişimleri tekrar sahneye konuldu.

Yerel seçimleri öncesinde "çözüm süreci" odaklı provokasyon girişimleri tekrar sahneye konuldu. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, geçen hafta Ordu'da sosyal medya üzerinden örgütlenen bir saldırı ile karşılaşmış ve partisinin seçim bürosunda mahsur kalmıştı. Benzer bir olay Fethiye'de de yaşandı. Yine sosyal medya üzerinden örgütlenen gruplar HDP binasını taşladı. Her iki olayı da mercek altına alan siyasiler ve uzmanlar olayların Kürtleri kışkırtmaya dönük bir provokasyon olduğunda birleşti. Yeniden tezgahlanan oyuna ilişkin değerlendirmeler özetle şöyle:

Doç. Dr. Selçuk Özdağ: Hesaplaşma derdindeler
"Bugün HDP meşru zeminde kurulmuş bir parti. Şiddete başvurmadıkları sürece fikirlerini söyleyebilirler. Ama çözüm sürecinin devam ettiği, silahların konuşmadığı bir süreçte bunların yapılması anlamlı. Yani bu provokasyonlara zemin hazırlıyor. Bu olaylarda, iktidar ve Türkiye ile hesaplaşmak isteyen herkesin payı vardır."

Bülent Orakoğlu: Planlı bir proje için uğraşıyorlar
"17 Aralık ve 25 Aralık darbe girişiminde birlik ve kardeşlik projesinin bozulması hedefleniyordu. Milletvekillerine şantaj ve baskıyla istifa ettirilecek ondan sonra da Türkiye tekrar bir terör kıskacına alınacaktı. Çatışma süreci tekrar başlatılacaktı. Kürt vatandaşlarla Türkler üzerinden Türkiye bir kaos ortamına sokulmaya çalışıldı. Bunların ardında, Türkiye'nin Orta Doğu'da söz sahibi olmasını istemeyen dış güçler ve onların uzantıları var."

Hasip Kaplan: Provokasyona gelmeyeceğiz
"15 aydır işleyen bir çözüm süreci var. Bunun devam etmesi için taraflar çaba gösteriyor. Bu durum birilerini rahatsız ediyor. Gladyo ortağı çete ve darbeci artıkları -ki bunların içinde aşırı ırkçı sağcı ve ulusalcılar da var- bunlar bu barış ortamını sabote etmek istiyorlar. Siyasetin temel unsuru olan siyasi partilere saldırı anayasa suçudur. Fakat biz bu provokasyonlara karşı uyanık olacağız."

Sezgin Tanrıkulu: Toplumsal barışı hedef alıyorlar
"Bütün siyasi partilerin, Türkiye'nin her yerinde çalışma hakları var. Partilerin çalışmalarını güvenli olanak yürütebilmesi için yetkilileri göreve çağırıyorum. Saldırılar sadece HDP'yi değil toplumsal barışı ve seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesini de hedef almaktadır. O nedenle de tüm siyaset kurumlarını bu tehlikeli tırmanışa karşı tutum almaya davet ediyorum."

Prof. Dr. Mazhar Bağlı: Sorumlusu paralel yapı
"Fethiye'de ve Ordu'da yapılanların sorumlusu net söylüyorum paralel yapıdır. Bu tür bir saldırı, Türkiye'nin birlikte yaşama iradesini tehdit eden bir şeydir. Uzun süredir Neocon çetesi ve onun içindeki ajanlar sürekli Türkiye'de örgüte bir peşkeş çekildiği; ülkenin elden gittiği yönünde propaganda yapıyorlar. Bunu bilerek yapıyorlar."
Şükran KABAN / Osman ÇOBANOĞLU - ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...