Cemil Çiçek'ten "fezleke" açıklaması

/ Kaynak: İHA
Cemil Çiçek'ten "fezleke" açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / İHA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis soruşturması için 55 milletvekilinin önerge vermesi gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis soruşturması için 55 milletvekilinin önerge vermesi gerektiğini belirterek, "Meclis soruşturmasının açılabilmesi için hiçbir yerden bir yazının gelmesi gerekmiyor, şart değil" dedi. Cemil Çiçek, MAKÜ tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 93'üncü yıldönümü töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BERKİN'İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI
Berkin Elvan'ın ailesine başsağlığı dileyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu: "Bu ülkede hayatını kaybeden her insan, millet dediğimiz büyük ailenin bir ferdidir. Dolayısıyla kaybettiklerimizin hepsi bizim evladımız, kardeşimiz yakınımızdır. Meseleye öyle bakıyoruz, bu sıkıntılar, bu acılar olmasa bu bizim hepimizin arzusudur, temennisidir ve inşallah bir daha bu sıkıntılar yaşanmaz ama maalesef toplumsal olaylardaki artış sebebiyle arzu etmediğimiz bir kısım durumlar olabiliyor. Ben bir defa daha Allah'tan rahmet diliyorum ailesine. Hepimizin başı sağolsun diyorum."
"ŞU ANA KADAR BİR TALEP OLMADI"
Fezleke için TBMM'ye şu ana kadar bir talep olmadığını açıklayan TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu ana kadar bir başvuru olduğunu bilemiyorum ama Meclis'e toplantı ile ilgili bir çağrı, bir talep olmadı. Daha evvel meclis kapanırken aldıkları karar gereği 26 Mart'ta açılmak üzere karar verilmişti dolayısıyla 26 Mart'ta tam yetki ile Meclis toplanacak ama ondan evvel arzu varsa bunun iç tüzüğümüzde nasıl olacağı bellidir. Bir talep olduğu takdirde biz gereğini yaparız. Bir talep olacak, o talep iç tüzüğe göre bir işlem görecek. Bizim Meclis'imizin tarihinde tatil ve ara vermelerde olağanüstü toplantıya çağırıldığı bilinmektedir. Çok sayıda uygulama var. Bu konuda tereddüt edecek bir konu yok. Gelirse, biz bu güne kadar uygulamalar ne ise, hak hukuk çerçevesinde, iç tüzüğün hükümleri çerçevesinde bir karara varırız. Burada tereddüt edilecek, münakaşası yapılacak bir husus yoktur."


Çiçek, fezlekelerin okunup okunamayacağı ile ilgili şunları söyledi:


"Genel Kurul'da okunmak üzere ben talimat vermiştim. Ne zaman toplanırsa, ben o talimatı verdiğimde 26 Mart'ta toplanacak gözüküyor ama yeni bir talep olursa bakacağız, ilk genel kurul ne zaman olursa. Bununda usulü belli. Biz içeriğine girmeyiz fezlekelerin sadece böyle bir yazının geldiğini genel kurul bilgisine sunarız. Kamuoyu tabi bu konuyla ilgili mevzuat düzenlemeleri bilmediği için kendince yorumlar yapıyor tabi ki bu konuları uygulamalara bakarak, iç tüzüğümüzdeki hükümlere bakarak, Anayasa'ya bakarak, karar versek, değerlendirsek, hiç bu kadar soruya da gerek yok. Çok net çok açık olan konuları bile tartışır hale geliyor. Biz gelen konuyu bilgiye sunuyoruz."


"MECLİS SORUŞTURMASI İÇİN 55 MİLLETVEKİLİNİN ÖNERGE VERMESİ GEREKİYOR"


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, meclis soruşturması için 55 milletvekilinin önerge vermesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Meclis soruşturmasının açılabilmesi için hiçbir yerden bir yazının gelmesi gerekmiyor, şart değil, gerek değil. Meclis soruşturmasının başlaması 55 milletvekilinin soruşturma önergesi vermesiyle başlar. Meclis başkanının bilgi sunmasıyla, savcılıklardan, başbakanlıktan veya falanca yerden yazı gelmesine bağlı değildir. 55 milletvekili arkadaşımız hangi konuyu istiyorlarsa bir araya gelir. Bunu soruşturma önergesi tarzında meclis başkanına sunarlarsa, o andan itibaren soruşturmayla ilgili süreç başlamış olur. Onun için bilgiye verildi, verilmedi, sanki bu bilgi Genel Kurul'da verilmezse meclis soruşturması başlamaz gibi eksik bir bilgi var. Bu doğru değildir."


Soruşturmayı başlatacak olanın doğrudan doğruya 55 milletvekilinin vereceği önerge olduğunu anlatan Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı: "Soruşturma önergeleri Meclis'teki diğer denetim yollarından farklı olarak bu bir yasama faaliyeti değildir. Siyasi bir denetim aracı da değildir. Siyaseten, meydanlarda, başka tarafta konuşulur ama meclis soruşturması siyasi bir denetim aracı değil, doğrudan doğruya adli bir işlemdir. Anayasa'nın 100. Maddesine göre, Meclis'in yaptığı adli bir işlemdir. Ortada karmaşık bir durum yoktur ama konu siyaseten değerlendirilince başka bir tartışmayı beraberinde getirmiş oluyor."

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...